'YouTube: onmogelijk te voldoen aan 'uploadfilter''

Deel dit artikel

,

YouTube zou volgens bronnen binnen Google, de eigenaar van het videoplatform, niet kunnen voldoen aan de geplande hervorming van het Europese auteursrecht, waar het omstreden 'uploadfilter' deel van uitmaakt.

Dat meldt techsite Bright. Volgens die nieuwe Europese auteursrechtenwet moeten bedrijven ervoor zorgen dat er geen auteursrechtelijk beschermd materiaal naar hun netwerken geupload wordt.

Google waarschuwt nu dat het een 'onmogelijke klus' is en zou daarom 'vergaande acties' overwegen om te laten weten dat het bedrijf niet aan de wet kan voldoen. Wat die acties inhouden is niet duidelijk, wel stelt het bedrijf dat YouTube niet op zwart zal gaan.

YouTube-ceo Susan Wojcicki roept in een blog Europese YouTubers op om zich te laten horen. Ze waarschuwt ze dat de regels de werkgelegenheid niet ten goede komen en dat de regelgeving een gevaar vormt voor de uitingsvrijheid. "Als het voorstel wordt ingevoerd, bedreigt artikel 13 honderdduizenden banen, Europese makers van content, bedrijven, artiesten en iedereen die zij in dienst hebben", schrijft Wojcicki.

Ze is bang dat platformen waar veel geüpload wordt door gebruikers, zoals YouTube, maar ook Facebook, alleen nog maar content van grotere bedrijven toestaan omdat het 'te gevaarlijk' zou worden voor dergelijke platforms om content van kleinere partijen toe te staan.

Ook op een speciaal ingerichte #save your internet pagina op YouTube wordt uitleg geggeven over het gewraakte artikel 13 van die auteurswet en worden YouTubers opgeroepen zich te laten horen.

'Meld je aan voor de nieuwsbrief'

'Abonneer je nu op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden