HP roept brandgevaarlijke accu’s terug

Deel dit artikel

,

Verschillende batterijen in HP-laptops vertonen een defect waardoor ze vatbaar zijn voor oververhitting. De getroffen accu’s vormen zo een brandgevaar. HP kondigt een terugroepactie aan, waarbij iedereen met een vatbaar exemplaar zijn oude batterij kan inruilen voor een nieuwe.

De accu’s in kwestie zitten in HP, CompaQ HP ProBook HP Envy, Compaq Presario en HP Pavilion-laptops verkocht tussen maart 2013 en augustus 2015. Niet alle batterijen in bovenstaande modellen zijn echter getroffen. Ook afzonderlijk gekochte vervang-accu’s kunnen de fout echter bevatten. Voordat je de brandweer belt en je laptop in een bad water onderdompelt is het een goed idee even te verifiëren of jij getroffen bent. Dat gaat op twee manieren.

Zelf controleren
HP stelt een speciaal voor de gelegenheid ontwikkelde tool ter beschikking: de HP Battery Program Validation Utility. De tool vereist .Net-framework 4.5 en het HP-software-raamwerk. Die ondersteunende software staat naar alle waarschijnlijkheid al geïnstalleerd op je pc maar anders vind je links naar de juiste downloads op HP’s website.

Het is ook mogelijk om via diezelfde website handmatig na te gaan of jouw accu terug naar HP moet. Daarvoor heb je onder andere de barcode van je batterij nodig. Op de site vind je bovendien een lijst met alle potentieel getroffen toestellen.

Voorzichtig
HP raadt iedereen aan om goed na te kijken of de terugroep-actie op hem of haar betrekking heeft. Wie een defecte accu heeft, kan die beter niet meer gebruiken. Je kunt de laptop natuurlijk wel gewoon blijven gebruiken in combinatie met een stopcontact.

Ontploffende of ontbrandende batterijen zijn zeldzaam, maar van tijd tot tijd doet zoiets zich wel voor. Het gaat dan meestal op goedkope Chinese vervangbatterijen of, zoals nu,  exemplaren met een probleem. Lithium-Ion-batterijen huisvesten behoorlijk wat kracht, het is dan ook niet verwonderlijk dat een defect verregaande gevolgen kan hebben.

'Meld je aan voor de nieuwsbrief'

'Abonneer je nu op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden