Hoe voorkom je gehoorschade?

Deel dit artikel

,

Advertorial - Het gehoor is een van de belangrijkste zintuigen die de mens bezit. Het helpt ons te communiceren, door onze omgeving te navigeren en te genieten van de geluiden van muziek en de natuur. Zonder goed gehoor kan je beperkt worden in je leven. Helaas kan blootstelling aan harde geluiden leiden tot gehoorbeschadiging, die permanent en onomkeerbaar kan zijn. Hier zijn enkele tips om gehoorschade te voorkomen. Vermoed jij dat jij last hebt van gehoorschade? Doe dan een hoortest bij een audicien.

Draag oordoppen of een koptelefoon
De eenvoudigste en meest effectieve manier om gehoorschade te voorkomen is het dragen van oordopjes of oorkappen. Deze zijn vooral belangrijk in lawaaierige omgevingen zoals bouwplaatsen, concerten of sportevenementen. Oordoppen en oorkappen verminderen de hoeveelheid geluid die jouw oren binnendringt, wat schade kan helpen voorkomen. Er zijn verschillende soorten oordoppen en oorkappen beschikbaar, dus zorg ervoor dat jij degene kiest die geschikt is voor het geluidsniveau waaraan jij wordt blootgesteld.

Houd het volume laag
Muziek luisteren of films kijken met een koptelefoon of oordopjes kan leuk zijn, maar het kan ook schadelijk zijn voor je gehoor. Houd het volume op een gematigd niveau en pauzeer regelmatig om gehoorbeschadiging te voorkomen. Als je de muziek of de dialoog uit je koptelefoon kunt horen als je hem afzet, staat hij te hard en kun je schade oplopen na verloop van tijd. Heb jij het idee dat dit al het geval is? Ga dan langs bij een audicien, zoals https://www.vanboxtelhoorwinkels.nl/gehoorverlies  Als je naar een concert of een luidruchtig evenement gaat, probeer dan je blootstelling aan het lawaai te beperken. Neem regelmatig een pauze en ga indien mogelijk uit de buurt van de luidsprekers. Als je in een lawaaierige omgeving werkt, pauzeer dan in een rustige omgeving om jouw oren rust te geven.

Vermijd het gebruik van wattenstaafjes in uw oren
Wattenstaafjes of wattenstaafjes worden vaak gebruikt om het oorsmeer uit onze oren te verwijderen. Het gebruik ervan kan echter schadelijk zijn voor uw gehoor. Als u een wattenstaafje in uw gehoorgang steekt, kan het oorsmeer dieper worden geduwd, wat kan leiden tot verstopping of beschadiging van het trommelvlies. Maak in plaats daarvan uw oren schoon met een vochtige doek of gebruik een door uw arts aanbevolen kit voor het verwijderen van oorsmeer.

Krijg regelmatige gehoorcontroles
Regelmatige gehoorcontroles zijn belangrijk, vooral als je in een lawaaierige omgeving werkt of een voorgeschiedenis van gehoorverlies in jouw familie heeft. Vroegtijdige opsporing van gehoorverlies kan verdere schade voorkomen en jou helpen de behandeling te krijgen die jij nodig hebt. Jouw arts kan aanbevelen hoe vaak jij jouw gehoor moet laten controleren op basis van jouw leeftijd, medische geschiedenis en blootstelling aan harde geluiden. Gehoorbeschadiging kan dus worden voorkomen door eenvoudige maatregelen te nemen, zoals het dragen van oordopjes, het volume laag houden, blootstelling aan harde geluiden beperken, wattenstaafjes in je oren vermijden, je gehoor regelmatig laten controleren en voor jouw algehele gezondheid zorgen. Door deze tips te volgen, kun jij jouw gehoor beschermen en jarenlang genieten van de geluiden van het leven.

Interessegroep-codes

AF Artificiele intelligentie
AN Android
AP Apple
BE Beleggen
CP Commodore
CU CompUsers
DD 3D
DM FotoVideo
DO Domotica-IoT
DR Drones
FO Forth
FS Flightsimulator
GA Games
GE Genealogie
HN Hobbynet
MO Modelbaanautomatisering
MX MSX
OP Opensource
OS eCS
PR Programmeren
RB Robotica
RT Retro
SR SeniorenAcademie
TB Testbank
TS Trainsim
WI Windows

Wat zijn interessegroepen?
Je kunt je als lid aanmelden bij één of meer van de vele Interessegroepen. Elk van deze groepen houdt zich bezig met een specifiek onderwerp, zoals Apple, opensource, 3D of drones.

Er worden regelmatig bijeenkomsten en cursussen georganiseerd en daarnaast wordt er online informatie aangeboden via websites en nieuwsbrieven.

 

Lid worden van Interessegroepen
Als HCC-lid kun je lid worden van zoveel Interessegroepen als je wilt. Bij meer dan één Interessegroep zijn hier wel kosten aan verbonden.

Log in op mijnhcc.nl en klik op de tab 'Mijn groeperingen', hier zie je de verschillende Interessegroepen in een overzicht en kun je voor de gewenste groep(en) aan- of afmelden.

Als HCC-lid krijg je € 2.80 per jaar korting op de contributie van je eerste Interessegroep. Het lidmaatschap van een extra Interessegroep kost per jaar. Voor de Interessegroep Genealogie geldt een afwijkend tarief van € 11.00 per jaar.

Word je gedurende het lidmaatschapsjaar lid van een Interessegroep, dan ontvang je hier geen factuur van. Dit wordt op de eerstvolgende factuur in rekening gebracht.

 

Afmelden van Interessegroepen
Ook afmelden voor een Interessegroep kan via bovenstaande route. Je kunt je altijd afmelden van een Interessegroep. Maar houd er rekening mee dat het lidmaatschap van een Interessegroep gelijk loopt aan dat van je generieke lidmaatschap van HCC en pas wordt opgezegd per de eerstvolgende vernieuwingsdatum van je lidmaatschap.

Regio-codes

019 ALM Almere
001 AMS Amsterdam
014 APD Apeldoorn
999 BTL Buitenland
018 FRY Fryslân
017 GRN Groningen
027 YSS IJssellanden
021 KEN Kennemerland
009 MBR Midden Brabant
012 MZL Midden Zuid Limburg
025 NEN Noordoost-Brabant en Nijmegen
010 NLI Noord Limburg
020 NWE Noordwest
015 TWN Twente
006 UTR Utrecht
029 VLA Vlaanderen
008 WBR West Brabant
028 ZDR Zuid-Drenthe
030 ZHL Zuid-Holland
007 ZLD Zeeland
011 ZOB Zuidoost-Brabant

Wat zijn regio's?

Als HCC-lid word je automatisch ingedeeld in een Regio. Hier worden regelmatig bijeenkomsten georganiseerd over allerlei onderwerpen, regelmatig in samenwerking met de Interessegroepen van HCC.

Let op: vanwege coronamaatregelen kunnen de activiteiten van regio’s afwijken van de beschrijvingen op deze pagina. Kijk op hun eigen website voor de meest actuele informatie.

Wat is mijn regio?
Op je lidmaatschapspas staat een drieletterige code vermeld, deze code correspondeert met de regio waar je bent ingedeeld. De 3 cijferige code per regio wordt binnen HCC gebruikt. Zie onderstaand overzicht:

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Abonneer je nu op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van onze activiteiten!

Aanmelden