Hoe voorkom je gehoorschade?

Deel dit artikel

,

Advertorial - Het gehoor is een van de belangrijkste zintuigen die de mens bezit. Het helpt ons te communiceren, door onze omgeving te navigeren en te genieten van de geluiden van muziek en de natuur. Zonder goed gehoor kan je beperkt worden in je leven. Helaas kan blootstelling aan harde geluiden leiden tot gehoorbeschadiging, die permanent en onomkeerbaar kan zijn. Hier zijn enkele tips om gehoorschade te voorkomen. Vermoed jij dat jij last hebt van gehoorschade? Doe dan een hoortest bij een audicien.

Draag oordoppen of een koptelefoon
De eenvoudigste en meest effectieve manier om gehoorschade te voorkomen is het dragen van oordopjes of oorkappen. Deze zijn vooral belangrijk in lawaaierige omgevingen zoals bouwplaatsen, concerten of sportevenementen. Oordoppen en oorkappen verminderen de hoeveelheid geluid die jouw oren binnendringt, wat schade kan helpen voorkomen. Er zijn verschillende soorten oordoppen en oorkappen beschikbaar, dus zorg ervoor dat jij degene kiest die geschikt is voor het geluidsniveau waaraan jij wordt blootgesteld.

Houd het volume laag
Muziek luisteren of films kijken met een koptelefoon of oordopjes kan leuk zijn, maar het kan ook schadelijk zijn voor je gehoor. Houd het volume op een gematigd niveau en pauzeer regelmatig om gehoorbeschadiging te voorkomen. Als je de muziek of de dialoog uit je koptelefoon kunt horen als je hem afzet, staat hij te hard en kun je schade oplopen na verloop van tijd. Heb jij het idee dat dit al het geval is? Ga dan langs bij een audicien, zoals https://www.vanboxtelhoorwinkels.nl/gehoorverlies  Als je naar een concert of een luidruchtig evenement gaat, probeer dan je blootstelling aan het lawaai te beperken. Neem regelmatig een pauze en ga indien mogelijk uit de buurt van de luidsprekers. Als je in een lawaaierige omgeving werkt, pauzeer dan in een rustige omgeving om jouw oren rust te geven.

Vermijd het gebruik van wattenstaafjes in uw oren
Wattenstaafjes of wattenstaafjes worden vaak gebruikt om het oorsmeer uit onze oren te verwijderen. Het gebruik ervan kan echter schadelijk zijn voor uw gehoor. Als u een wattenstaafje in uw gehoorgang steekt, kan het oorsmeer dieper worden geduwd, wat kan leiden tot verstopping of beschadiging van het trommelvlies. Maak in plaats daarvan uw oren schoon met een vochtige doek of gebruik een door uw arts aanbevolen kit voor het verwijderen van oorsmeer.

Krijg regelmatige gehoorcontroles
Regelmatige gehoorcontroles zijn belangrijk, vooral als je in een lawaaierige omgeving werkt of een voorgeschiedenis van gehoorverlies in jouw familie heeft. Vroegtijdige opsporing van gehoorverlies kan verdere schade voorkomen en jou helpen de behandeling te krijgen die jij nodig hebt. Jouw arts kan aanbevelen hoe vaak jij jouw gehoor moet laten controleren op basis van jouw leeftijd, medische geschiedenis en blootstelling aan harde geluiden. Gehoorbeschadiging kan dus worden voorkomen door eenvoudige maatregelen te nemen, zoals het dragen van oordopjes, het volume laag houden, blootstelling aan harde geluiden beperken, wattenstaafjes in je oren vermijden, je gehoor regelmatig laten controleren en voor jouw algehele gezondheid zorgen. Door deze tips te volgen, kun jij jouw gehoor beschermen en jarenlang genieten van de geluiden van het leven.

'Meld je aan voor de nieuwsbrief'

'Abonneer je nu op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden