Hoe moet je beeldscherm staan om lichamelijke klachten te voorkomen?

Deel dit artikel

,

Ergonomisch achter je computer zit begint natuurlijk met een verstelbare bureaustoel die je op je lichaam instelt. Heb je die nog niet, dan is een ergonomische bureaustoel bestellen een belangrijke eerste stap. Daarnaast heb je een bureau nodig dat op de juiste hoogte staat. Maar ook de plaatsing van je beeldscherm is van belang. Hoe moet je beeldscherm staan om lichamelijke klachten te voorkomen?

Armlengte afstand
De richtlijn is dat je beeldscherm op een armlengte afstand van je moet staan. Om die ideale afstand tot je beeldscherm te bepalen, kun je je uitstrekken en je hand naar het scherm wijzen. Je vingertoppen zouden het scherm net moeten raken zonder dat je je hand hoeft te strekken. Niet helpt dit bij het aanhouden van een goede zithouding, het is ook het beste voor je ogen. Deze afstand voorkomt dat je ogen hard moeten worden om zich te focussen en helpt om voor een optimale kijkhoek te zorgen waarbij je niet te ver naar beneden of omhoog hoeft te kijken, wat spanning op je nek en schouders kan verminderen. De meeste beeldschermen zijn bovendien ontworpen met de ideale resolutie en grootte voor comfortabel lezen en bekijken op een afstand van ongeveer een armlengte. Dit bevordert een natuurlijke oogpositie. Kortom, door het beeldscherm op de juiste afstand te plaatsen, kun je beter focussen op je scherm. Dit draagt bij aan een betere concentratie en verhoogt de productiviteit tijdens het werken.

Bovenrand op ooghoogte
Daarnaast is de richtlijn om je beeldscherm met de bovenrand op ooghoogte te plaatsen. Zo kun je je nek in een natuurlijke en rechte positie houden, in plaats van je hoofd te moeten kantelen om naar je beeldscherm te kijken. Zo kun je de belasting van je nekspieren minimaliseren. Op deze manier voorkom je nekklachten bij langdurig gebruik van de computer. De juiste oog-horizonlijn draagt bij aan een comfortabele kijkervaring. In combinatie met de juiste afstand tussen jou en het beeldscherm, draagt het ook bij aan een ergonomische zithouding en een verbeterde concentratie en productiviteit, omdat je minder lichamelijke klachten ervaart.

Oplossingen voor de ideale setup
Om op een armlengte afstand van je beeldscherm te kunnen zitten, is het belangrijk dat je bureaublad hier diep genoeg voor is. Een gewone computermonitor heeft soms een in een hoogte verstelbare voet, waarmee je hem op de juiste hoogte kunt zetten. Is dat niet het geval, dan kan een monitorverhoger (een soort tafeltje voor je beeldscherm) uitkomst bieden om dit alsnog voor elkaar te krijgen. Veel mensen werken tegenwoordig echter op een laptop. Je kunt kiezen voor het gebruiken van een laptopstandaard om het beeldscherm op de juiste hoogte te krijgen, maar dan is aanvullend nog wel een ‘los’ toetsenbord nodig. Het toetsenbord van de laptop zelf staat dan immers in een onhandige hoek. Een alternatieve oplossing is om een tweede scherm aan te sluiten op je laptop en deze erachter op de juiste hoogte te zetten. Het is niet verstandig om deze op een plek te zetten waarbij je nek moet draaien om ernaar te kunnen kijken.

Maak dus vandaag nog werk van de juiste plaatsing van je beeldscherm. Dat kan je een hoop nekklachten besparen en je concentratie verbeteren. Ook achter de computer moet je immers goed voor jezelf zorgen.

'Meld je aan voor de nieuwsbrief'

'Abonneer je nu op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden