Banner fotowedstrijd scheurkalender

Googles AlphaGo wint eerste wedstrijd tegen go-wereldkampioen

Deel dit artikel

,

Googles deeplearningsysteem AlphaGo heeft de eerste van vijf wedstrijden gewonnen van de Zuid-Koreaanse wereldkampioen Lee Sedol. De menselijke topspeler gaf na drieënhalf uur op.

Het is voor het eerst dat een deeplearningsysteem een wereldkampioen go verslaat.

Lee moest opgeven tegen AlphaGo met nog 28 minuten en 28 seconden resterend op de klok. AlphaGo speelde met wit en speelde bijzonder sterk volgens kenners, waarbij het computerprogramma vaak van stijl wisselde. Lee Sedol hield echter lang stand.

Het is niet de eerste keer dat AlphaGo een sterke speler verslaat: eind 2015 werd de Europees kampioen Fan Hui verslagen. Wereldkampioen Lee Se-dol heeft echter een ranking van 9p, en wordt daarmee als een aanzienlijk sterkere speler dan Fan Hui met 2p gezien.

Lee Sedol heeft nog alle kans de wedstrijdreeks tegen AlphaGo op zijn naam te zetten: er volgen nog vier wedstrijden. De competitie vindt plaats in het Four Seasons Hotel in Seoul in Zuid-Korea. Go is een eeuwenoud bordspel dat veel complexer is dan schaken. Jarenlang wisten wetenschappers die zich bezig houden met kunstmatige intelligentie nauwelijks vooruitgang te boeken bij het ontwikkelen van een goed presterend go-algoritme, maar de afgelopen jaren gaat het hard.

Naast DeepMind, de naam van het bedrijf dat AlphaGo ontwikkelde voordat Google het overnam, werkt ook Facebook aan een deeplearningsysteem dat go-spelers moet kunnen verslaan.

(Foto: via Wikimedia/Creative Commons)

'Meld je aan voor de nieuwsbrief'

'Abonneer je nu op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden