Google wil locatiedata delen met hulpdiensten

Deel dit artikel

,

Google denkt dat er per jaar zo'n 10.000 levens te redden zijn als het hulpdiensten automatisch kan inlichten over de locatiegegevens van bellers. Telecombedrijven delen al geografische gegevens, maar volgens de internetreus zijn die data niet nauwkeurig genoeg.

In de VS werkt Google al samen met ambulancediensten om locatiedata van bellers onmiddellijk te delen. Op die manier krijgen hulpverleners automatisch nauwkeurige locatiegegevens te zien.

Google testte daarom vorige maand in samenwerking met 50 noodoproepdiensten in de VS een nieuw systeem, zo meldt The Wall Street Journal. Android deelt daarbij preciezere locatiegegevens en volgens de Google zijn de eerste resultaten positief. In 80 procent van de gevallen bleken locatiegegevens nauwkeuriger te zijn dan data die door de providers werd gedeeld.

Jennisfer Estes, hoofd van de noodhulpdiensten in Loudon County, maakt het belang duidelijk van het project. "Deze inspanningen maken een groot verschil. Zeker als een beller moeilijk kan communiceren via de telefoon door bijvoorbeeld de taalbarrière."

Belangengroepen voeren al langer druk uit op Apple en Google om de locatiegegevens van gebruikers te delen bij noodgevallen. De iPhone-maker gaat voorlopig niet in op dergelijke verzoeken, maar Google wil wel meer experimenteren. Voorlopig is het nog niet bekend of Google haar testen zal uitbreiden.

'Meld je aan voor de nieuwsbrief'

'Abonneer je nu op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden