Google: inloggen zonder wachtwoord nog dit jaar

Deel dit artikel

,

Google hoopt eind dit jaar de techniek af te hebben voor inloggen zonder wachtwoord. Als alle tests goed verlopen, zullen ontwikkelaars de techniek dan kunnen gebruiken voor Android-apps.

Daniel Kaufman van Google heeft dat laten weten op de conferentie Google I/O in San Francisco, meldt TechCrunch maandag. Het zogeheten Project Abacus draait constant op de achtergrond van smartphones en tablets om gegevens te verzamelen over de gebruiker.

In plaats van het controleren van een wachtwoord, zullen apps op andere manieren controleren of de gebruiker toegang heeft tot bepaalde apps. Zo wordt er bijvoorbeeld gekeken naar typepatronen, looppatronen en locatie.

Tweestaps
Project Abacus moet mobiele apparaten gebruiksvriendelijker maken en zou vooral uitkomst bieden bij het inloggen op beveiligde apps waar zogenoemde tweestaps-authenticatie van toepassing is.

Bij die apps moeten gebruikers na het inloggen met gebruikersnaam en wachtwoord, ook op een tweede manier hun identiteit bewijzen. Dat gebeurt met bijvoorbeeld een sms'je of e-mail met daarin een code.

Profiel
De extra verificatiemethoden zouden met Abacus overbodig kunnen worden. De app meet constant wat er op de smartphone gebeurt, zodat er een profiel kan worden gemaakt van de gebruiker.

Op basis van de gegevens wordt een vertrouwensscore gemaakt. Apps kunnen eigen eisen stellen aan hoe hoog die score moet zijn. Voor bankapps zou een perfecte score nodig kunnen zijn, terwijl games een lagere drempel hebben.

De nieuwe techniek gaat daarmee een stap verder dan bestaande inlogmogelijkheden. Google heeft al technieken waarbij kan worden ingelogd met gezichtsherkenning, op basis van Bluetooth-aansluiting of op basis van locatie.

In juni zal Project Abacus worden getest door een aantal grote financiële instituten, maakte Kaufman bekend.

'Meld je aan voor de nieuwsbrief'

'Abonneer je nu op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden