Banner fotowedstrijd scheurkalender

Google I/O 2017: een kijkje in de toekomst

Deel dit artikel

,

Woensdagavond vond Google I/O 2017 plaats, de jaarlijkse ontwikkelaarsconferentie waar Google zijn plannen voor het komende jaar onthult. Er zijn verschillende aankondigingen gedaan, en in dit overzicht zetten we ze op een rijtje.

1. Android O
android o auto invullen 1Google stond tijdens de persconferentie uitgebreid stil bij Android O, de nieuwste Android-versie die later dit jaar wordt uitgebracht. O staat voornamelijk in het teken van notificaties en verbeteringen op de achtergrond. Het is mogelijk om meldingen te filteren door de zogeheten notificatiekanalen. Hierdoor krijg je meer controle over de berichten die je van apps ontvangt. Wil je van een nieuws-app alleen meldingen bij technologisch of sportnieuws, dan stel je dit gewoon in.

Ook handig is Auto-invullen, dat je wellicht kent van Chrome. Android O onthoudt gebruikersnamen en wachtwoorden automatisch, zodat je niet telkens je gegevens hoeft in te vullen. Daarnaast gaat Android O slimmer om met de tekst die je selecteert. Wanneer je bijvoorbeeld een adres op een website wil kopiëren, dan kun je gelijk doortikken naar de Google Maps-app voor een routebeschrijving.

google lens 12. Google Lens
Een andere belangrijke aankondiging is Google Lens, een functie waarmee de Google Assistant nog slimmer wordt. Wanneer je je smartphonecamera op iets richt, geeft het digitale hulpje relevante informatie. Lens kan je ook helpen bij bijvoorbeeld het instellen van een wifi-netwerk. Maak een foto van je router en Lens zorgt er automatisch voor dat er verbinding wordt gemaakt.

3. Google Foto's
Google Foto's, de handige fotodienst waarmee je al je kiekjes in de cloud bewaart, krijgt opties om foto's slimmer te delen. Heb je bijvoorbeeld een aantal foto's gemaakt van een vriend(in), dan gaat de app vragen of je deze automatisch met hem of haar wilt delen.

Ook wordt het mogelijk om automatisch al je foto's of slechts een selectie te delen. Handig voor als je op vakantie gaat met wat vrienden, en gemaakte kiekjes zo direct op ieders toestel verschijnen.

4. Daydream en virtual reality-headsets
Google is druk bezig met virtual reality en tijdens I/O 2017 presenteerde het een zelfstandig Daydream-headset, geschikt voor Googles eigen vr-platform. Hiervoor is - in tegenstelling tot de vorige headset - geen krachtige hardware vereist, aangezien die al in het apparaat zit. Google kondigde bovendien aan de Samsung Galaxy S8 Daydream gaat ondersteunen. Oudere toestellen als de Samsung Galaxy S7 werden helaas niet genoemd.

5. Andere aankondigingen
Verder werden een heleboel andere aankondigingen gedaan. Denk bijvoorbeeld aan Android Go, de nieuwe software die is gericht op smartphones in opkomende landen. Ook werd de Gmail-app uitgebreid met Smart Reply, zodat je straks kunt kiezen uit geautomatiseerde, snelle antwoorden. Tot slot werd duidelijk dat de Google Home en Assistant weliswaar meer talen gaan ondersteunen, maar voorlopig niet naar Nederland komen.