Google Drive is een uitkomst voor piraten

Deel dit artikel

,

Illegale uploaders van series en films gebruiken de clouddienst Google Drive graag als achterdeurtje.

Piraten zoeken andere wateren op om gratis afleveringen van series of films online te zetten. Ze beperken zich al een tijdje niet meer tot illegale torrentsites zoals The Pirate Bay en Kickass Torrents, nadat politie-eenheden overal ter wereld klopjachten zijn gestart om de verboden websites offline te halen. Ze hebben voet aan wal gezet in Google Drive, de gratis clouddienst van Google, zo blijkt uit een onderzoek van Gadgets360. Volgens de technologiesite ontving de online opslagruimte in augustus zo’n 5.000 aanvragen om illegale content offline te halen: meer dan 400 keer zoveel als concurrent Dropbox.

Gratis opslag
Cyberboefjes nemen blijkbaar de 15 GB aan gratis opslagruimte van Google Drive maar al te graag aan. In de voorbije maand kende de clouddienst 5.000 Digital Millennium Copyright Act (DMCA)-klachten: gevallen waarin de Amerikaanse online auteursrechtwetgeving geschonden is. Dat zijn er veel meer dan bij bijvoorbeeld Dropbox en uploadsite MEGA, die respectievelijk slechts 12 en 100 DMCA-veroordelingen kregen.

De virtuele wolk van Google wordt voornamelijk geassocieerd met saaie spreadsheets, dolle vakantiekiekjes en allerhande school- en kantoordocumenten, maar zo te zien heeft Google Drive ook een donker kantje.

Verborgen YouTube-links
Waarom is de clouddienst zo populair? De 5.000 DMCA-klachten gaan niet alleen over videobestanden, maar ook documenten met lijsten met YouTube-links. Youtube biedt zijn gebruikers immers de optie aan om video’s ‘verborgen’ te uploaden, zodat ze niet in de zoekresultaten van YouTube verschijnen en alleen bekeken kunnen worden als je over de link van de video beschikt. Videobestanden op Google Drive worden sneller gecontroleerd, dus zulke lijstjes vormen een ideale list om de controlebots bij Google te slim af te zijn.

“Natuurlijk is niet elk bestand in onze clouddienst koosjer, maar we hebben een heleboel voorzieningen om piraten bij hun nekvel te grijpen”, zo legt een woordvoerder bij Google uit aan Mashable. “We zoeken elke dag naar nieuwe manieren om illegale content uit onze diensten te bannen.”

In de voorgaande jaren speelden illegale torrentsites en politie-eenheden een kat-en-muisspel; het populaire The Pirate Bay en Kickass Torrents werden dan wel officieel offline gehaald, je kunt ze nog steeds bereiken via allerhande proxyservers.

'Meld je aan voor de nieuwsbrief'

'Abonneer je nu op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden