Bedrijven als Google, Facebook en Twitter kunnen te maken krijgen met Europese wetgeving die hen verplicht illegale content te verwijderen, als ze niet strenger in de gaten houden wat er via jhun kanalen op internet geplaatst wordt.
Dat blijkt een conceptversie van EU-richtlijnen over dit onderwerp, waar persbureau Reuters inzage in heeft gehad.
Met illegale content worden bijvoorbeeld berichten bedoeld die inbreuk maken op auteursrecht of berichten die terrorisme aansporen. Bestaande wetten van de EU beschermen online platforms, door te stellen dat ze niet verantwoordelijk zijn voor content die op hun websites wordt geplaatst.
In de conceptrichtlijnen van de EU staat dat "platformen significant meer maatregelen moeten treffen om illegale content aan te pakken". Zo kunnen de bedrijven bijvoorbeeld samenwerken met gespecialiseerde partijen om zulke berichten te vinden. Ook zouden ze het bepaalde prioriteit moeten geven om van dit soort berichten melding te maken bij de autoriteiten.
Maar de richtlijnen bevatten ook handvatten om excessieve verwijdering van content tegen te gaan. Zo zouden de eigenaren avn de content protest aan te tekenen tegen een besluit de conten te evrwijderen.
De richtlijnen worden waarschijnlijk eind september gepubliceerd en zijn niet bindend. Verdere wetgeving in het voorjaar van 2018 wordt niet uitgesloten, afhankelijk van de progressie die de bedrijven hiermee boeken.