Go-wereldkampioen Lee boekt toch een overwinning op AlphaGo

Deel dit artikel

,

De Zuid-Koreaanse wereldkampioen Lee Sedol heeft in de vierde ronde toch nog Googles Deepmind-programma AlphaGo weten te verslaan in het Chinese bordspel go.

De competitie kan Lee niet meer winnen, maar hij heeft wel aangetoond dat AlphaGo nog niet onverslaanbaar is.

De vierde match in de go-competitie van mens versus kunstmatige intelligentie eindigde in een overgave door AlphaGo na bijna vijf uur spelen en 180 zetten in totaal. Bij zet 78 wist Lee een offensief op te zetten waar AlphaGo niet op voorbereid leek te zijn en de daaropvolgende zet van de kunstmatige intelligentie, nummer 79, was volgens de commentatoren dan ook een fout. Op het moment dat AlphaGo de handdoek in de ring gooide, wat het doet wanneer het de kans op een overwinning lager inschat dan 20 procent, barstte het Koreaanse publiek in het Four Seasons Hotel in Seoul uit in een luid applaus.

In de nabeschouwing werd ervan gesproken dat Lee de spanning waar hij met name in de derde ronde onder leed niet meer voelde. Het draaide immers niet meer om de gehele competitie omdat AlphaGo al het merendeel van de best-of-five-reeks gewonnen heeft. Toch heeft de Zuid-Koreaan hiermee aangetoond dat kunstmatige intelligentie op het gebied van go spelen tegen menselijke tegenstanders nog niet volmaakt is. AlphaGo, dat draait op een array van 170 gpu's en 1200 cpu's, komt wel weer een stap dichterbij dat doel dankzij deze nederlaag. De deep neural networks van AlphaGo kunnen het verloop van deze wedstrijd analyseren en er weer lering uit trekken.

De laatste van de vijf go-potjes wordt aanstaande dinsdag gespeeld. Het prijzengeld, een miljoen dollar, dat Google in de wacht heeft gesleept, gaat naar verschillende goede doelen. In een eerder nieuwsbericht van Tweakers over de derde ronde van de go-competitie is uitgebreide achtergrondinformatie te vinden over Googles kunstmatige intelligentie AlphaGo.


> AlphaGo wint eerste wedstrijd tegen go-wereldkampioen

'Meld je aan voor de nieuwsbrief'

'Abonneer je nu op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden