Game helpt bij onderzoek evacuatiegedrag na natuurramp

Deel dit artikel

,

DELFT - Stel je voor: je zit ineens midden in een gebied dat wordt getroffen door een aardbeving. Wat doe je? Blijf je of vertrek je? Ga je lopen of met de auto? En welke route kies je?

Het zijn vragen waar we niet zo snel over nadenken, maar de keuzes zijn wel van invloed op het aantal slachtoffers. De Delftse promovenda Mignon van den Berg maakte samen met Japanse onderzoekers de serious game ‘Everscape’, om de factoren die deze keuzes beïnvloeden te onderzoeken. Zo kan evacuatiegedrag bij een natuurramp onderzocht worden. 

Het concept van de game is vrij simpel. Vijfentwintig mensen kunnen, elk achter een eigen computer, tegelijk deelnemen aan de game. Ze worden door een helikopter op een realistisch vormgegeven eiland afgezet, waarna ze naar een concert worden gebracht. Tijdens het concert breekt een aardbeving uit.

Alle deelnemers moeten zorgen dat ze op tijd terug zijn bij de helikopter om van het eiland af te komen. Via een nieuwsbericht krijgen de deelnemers meer informatie over de tijd waarop er een tsunami nadert, de vertrektijd van de helikopter en de mogelijke vertrekroutes.

Berichtgeving
Het doel van de game is erachter te komen hoe mensen handelen in het geval van een natuurramp. Uit eerdere testen is al gebleken dat bijna iedereen de virituele ramp overleeft. Maar dat komt vooral door de duidelijke berichtgeving, de nieuwsberichten.

'Als mensen geen informatie hebben, zoals een nieuwsbericht, zijn ze geneigd om andere mensen te volgen. Als bijvoorbeeld drie van de vijf mensen die dichtbij je staan, vertrekken dan besluit je vaak zelf ook te vertrekken', legt van den Berg uit. Toch is dat volggedrag volgens haar ook gevaarlijk.

Sturing
'Het kan gebeuren dat juist de mensen worden gevolgd die onveilige beslissingen nemen. Dan ontstaat er dus een onwenselijke en nog onveiligere situatie. Het is daarom belangrijk dat er bij drukke evenementen goed getraind beveiligingspersoneel en hulpdiensten aanwezig zijn die mensen sturen in geval van een ramp', zegt van den Berg die maandag promoveert bij de TU Delft.

'Meld je aan voor de nieuwsbrief'

'Abonneer je nu op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden