Banner fotowedstrijd scheurkalender

Facebook ontkent beïnvloeden Trending Topics

Deel dit artikel

,

Facebook weerspreekt dat het doelbewust zijn lijst van trending topics in de VS beïnvloedt. Het bedrijf werd hiervan beschuldigd door oud-medewerkers, die hierover spraken met techsite Gizmodo.

Volgens één voormalig medewerker ging het zelfs zo ver dat conservatieve nieuwsonderwerpen minder vaak werden opgenomen in de lijst. Andere voormalig medewerkers ontkenden dit.

Daarnaast zou het team ook geïnstrueerd zijn om nieuws over Facebook niet mee te nemen in de lijst met populaire nieuwsverhalen.

Verhalen handmatig toevoegen
Wat wel door meerdere bronnen aan Gizmodo is gemeld, is dat er soms handmatig onderwerpen aan de lijst werden toegevoegd. Het ging dan om artikelen die volgens het team nieuwswaarde hadden en daarom onder de aandacht van lezers zouden moeten worden gebracht, terwijl er niet veel over werd gesproken op het platform.

Facebooks verantwoordelijke voor Trending Topics, reageerde vanochtend vroeg op het nieuws. "We nemen deze berichten heel serieus en hebben geen bewijs gevonden dat de beschuldigingen kloppen. We maken gebruik van zeer duidelijke richtlijnen om consistentie en neutraliteit te garanderen."

Belangrijke nieuwsbron
Facebook wordt inmiddels wereldwijd door 1,6 miljard mensen gebruikt. In de VS en Canada zijn er 222 miljoen maandelijkse actieve gebruikers. Volgens een onderzoek van Pew Research Center is voor 63 procent van de Amerikaanse gebruikers Facebook een belangrijke nieuwsbron. Daarmee heeft het platform dus de mogelijkheid om voor veel gebruikers het nieuwsbeeld te bepalen.

Ook al is het onduidelijk in hoeverre de handelwijze van het trendingtopicsteam echt invloed heeft gehad op gebruikers, zorgt het wel voor vraagtekens omtrent inmenging van Facebook in het nieuwsbeeld.

'Meld je aan voor de nieuwsbrief'

'Abonneer je nu op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden