Europese landen willen menselijke controle over robots

Deel dit artikel

,

Nederland en 24 andere Europese landen willen de garantie dat mensen controle behouden over slimme robots.

De 25 Europese landen willen voorkomen dat er schadelijke toepassingen met kunstmatige intelligentie (AI) worden ontwikkeld. Het moet duidelijk zijn wie er verantwoordelijk is, daarnaast moeten privacy en persoonlijke gegevens goed beschermd worden.

Gezamenlijk moeten de landen een antwoord vinden op sociale, juridische en ethische vragen over het gebruik van kunstmatige intelligentie. Het doel is een "klimaat van vertrouwen" op te zetten rond AI en het grote groep ermee vertrouwd te maken.

Voorloper
Europa moet wereldwijd voorloper zijn op het gebied van onderzoek naar en het ontwikkelen van robots, software en apparaten waarbij AI komt kijken. Dat staat in een verklaring die de landen in Brussel ondertekenden. Namens Nederland zette staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken) haar handtekening.

Kunstmatige intelligentie kan bijdragen aan oplossingen op het vlak van gezondheidszorg, klimaatverandering, migratie en cyberveiligheid. De technologie is een belangrijke aanjager van economische groei, maar het bedrijfsleven, de arbeidsmarkt en het onderwijs moeten daarvoor nog wel stappen zetten. De ondertekenaars beloven zich daarvoor in te zetten.

Vicevoorzitter van de Europese Commissie Andrus Ansip noemde de samenwerking uitstekend nieuws. "Een strategie rond AI in Europa moet grensoverschrijdend zijn om succesvol te zijn."

'Meld je aan voor de nieuwsbrief'

'Abonneer je nu op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden