Banner fotowedstrijd scheurkalender

Check of jouw Facebook-gegevens gelekt zijn

Deel dit artikel

,

Zijn jouw gegevens gelekt naar databedrijf Cambridge Analytica? Facebook laat dat vanaf maandag(avond) 9 april 2018 weten aan iedereen die getroffen is. Onder hen waarschijnlijk ook zo'n 90.000 Nederlanders.

  Check je lek!
  Volg deze link en bekijk of je al dan niet
  slachtoffer bent

De meeste getroffen Facebookers wonen in de Verenigde Staten, maar er zijn ook een miljoen gebruikers in de Filipijnen, in Indonesië en Groot-Brittannië van wie de gegevens gelekt zijn. Een melding (alleen voor mogelijk getroffen accounts) en een link naar een eenvoudige manier om te zien welke apps en sites toegang hebben tot jouw Facebook-gegevens werden vanaf 18.00 uur Nederlandse tijd verspreid.

Eind vorige week werd ook duidelijk dat tussen de gelekte data de gegevens van ongeveer 90.000 Nederlanders zitten en dat het schandaal groter is dan gedacht: niet 50, maar 87 miljoen gebruikers van Facebook zijn getroffen.

Met dank aan een app
De gestolen gegevens werden verzameld op Facebook door de app This is Your Digital Life heet. Die 'persoonlijkheids'-test had niet alleen inzage in de data van de gebruiker die de test deed, maar ook van zijn of haar Facebookvrienden. Je kunt via deze link checken of jouw gegegvens of die van je vrienden mogelijk gelekt zijn via deze app. Je moet daarvoor uiteraard wel inloggen bij Facebook.

Een onderzoeker betaalde 270.000 mensen om de test te doen en verkocht de gegevens aan Cambridge Analytica. Dat bedrijf verzamelde de gegevens en maakte er kiezersprofielen mee, die onder meer gebruikt werden door de verkiezingscampagne van Donald Trump.

'Meld je aan voor de nieuwsbrief'

'Abonneer je nu op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden