Europarlement wil roamingtarieven providers flink lager

Deel dit artikel

,

Het Europees Parlement wil dat de groothandelstarieven die providers elkaar rekenen als klanten in het buitenland zijn, flink omlaag gaan. Het parlement zet in op veel lagere tarieven dan de telecomministers van de EU-lidstaten.

Brussel wil de roamingkosten die telecomproviders binnen de EU rekenen volgend jaar afschaffen. Maar om dat te bewerkstelligen moeten eerst de onderlinge tarieven van de providers omlaag.

De industriecommissie van het Parlement stemde dinsdag voor een maximaal groothandelstarief van 4 euro per gigabyte in 2017. Dat moet geleidelijk zakken naar 1 euro per gigabyte in 2021.

Eerder bereikten vertegenwoordigers van de EU-lidstaten een voorlopig akkoord waarin veel hogere tarieven werden voorgesteld: 10 euro per gigabyte in 2017 en 5 euro per gigabyte in 2021. Dat voorstel werd gesteund door een meerderheid van de EU-lidstaten, al wilden ook veel landen - waaronder Nederland - lagere tarieven hanteren.

Ambitieuzer
"Het was echt nodig om veel ambitieuzer te zijn", zegt D66-europarlementariër Marietje Schaake, die nauw betrokken is bij de onderhandelingen over de roamingtarieven.

Haar CDA-collega Esther de Lange is het daarmee eens. "We willen voorkomen dat situaties ontstaan waarbij telecombedrijven binnenlandse prijzen opschroeven ter compensatie van de hoge inkoopprijzen, of dat telecombedrijven hun aanbod zullen verkleinen door simpelweg geen roaming meer aan te bieden in hun bundels. Wat dat betreft verwachten we meer ambitie van de Raad."

Onderhandelingen
Vrijdag overleggen de EU-ministers over het voorstel van het parlement. De Raad van Ministers gaat vervolgens halverwege december met parlementariërs en met de Europese Commissie om tafel om een compromis te bereiken. Daarover moet uiterlijk in februari door het hele europarlement worden gestemd.

Het afschaffen van roamingtarieven is één van de paradepaardjes van de Europese Commissie en daardoor een gevoelig onderwerp in Brussel. Jean-Claude Juncker, de voorzitter van de Europese Commissie, greep onlangs al in toen hij vond dat zijn eigen Commissie een voorstel had gepresenteerd dat niet ver genoeg ging.

Vooral Zuid-Europese lidstaten willen niet te veel snijden in de groothandelstarieven, omdat providers in vakantielanden veel verdienen aan roaming. Europarlementariërs verwachten daarom harde onderhandelingen met de Raad.

De roamingkosten voor consumenten worden vanaf 15 juni 2017 afgeschaft. Internetten, bellen en sms'en moet dan binnen de hele Europese Unie tegen het thuistarief kunnen. Maar er komt wel een zogenoemd fair use-beleid, die het bijvoorbeeld onmogelijk moet maken om in het buitenland goedkoop een abonnement af te sluiten, dat vervolgens nooit in dat land wordt gebruikt.

>> Toch onbeperkt roamen in Europa

'Meld je aan voor de nieuwsbrief'

'Abonneer je nu op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden