Europa trekt 120 miljoen uit voor gratis openbare wifi-hotspots

Deel dit artikel

,

Het Europees Parlement, de Europese Raad en de Europese Commissie zijn maandagavond akkoord gegaan met het subsidiëren van gratis wifi-hotspots op diverse openbare plekken in Europa.

De EU trekt 120 miljoen euro uit om te besteden aan het project, aldus de Europese Commissie.

Minimaal 6.000 tot 8.000 gemeenten in Europa moeten volgens het plan hotspots krijgen op onder meer openbare pleinen, parken, bibliotheken en ziekenhuizen. De EU-subsidie dekt de kosten van de apparatuur en installatie en de gemeente of organisatie betaalt het internetabonnement en het onderhoud.

Simpel
De subsidieregeling voor WiFi4EU-subsidie is simpel gehouden: online aanvragen, betaling via vouchers en eenvoudige controles. Lokale autoriteiten kunnen zich naar verwachting in de loop van 2017 aanmelden voor de subsidies. De projecten worden behandeld volgens het principe "wie het eerst komt, het eerst maalt".

WiFi4EU werd in september 2016 aangekondigd door Jean Claude Juncker, president van de Commissie. Hij zei toen: "Connectiviteit voor iedereen betekent dat het niet mag uitmaken waar je woont of hoeveel je verdient. Wij stellen daarom vandaag voor om elk Europees dorp en iedere stad tegen 2020 te voorzien van vrije, draadloze internettoegang in de omgeving van de voornaamste centra van het openbare leven."Het is een onderdeel van de revisie van de Europese regelgevend voor de telecom.

Daaronder vallen ook de recente beslissingen om roamingkosten binnen de Europese Unie af te schaffen en over het vrijgeven van 5G-frequenties.

'Meld je aan voor de nieuwsbrief'

'Abonneer je nu op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden