ARM komt met mobiele chip voor kunstmatige intelligentie

Deel dit artikel

,

Chipfabrikant ARM heeft de nieuwe Cortex-A75 onthuld. Deze chip is volgens het bedrijf speciaal ontworpen om kunstmatige intelligentie (AI) met machine learning te ondersteunen.

De chip werd vlak voor de Taiwanese chipbeurs Computex aangekondigd, meldt ZDNet.

ARM maakt chips gebruikt in smartphones en tablets. De processoren in bijvoorbeeld iPhones en Samsung-telefoons zijn vaak gebaseerd op ARM-chiparchitectuur. De onthullingen van het bedrijf hebben hierdoor invloed op de populairste smartphones van dit moment.

De nieuwe Cortex-A75 is volgens het bedrijf gemiddeld 22 procent sneller dan de eerdere A73. Bij benchmarks haalt hij een 34 procent hogere score dan de eerdere chip.

Machine learning
Bij machine learning probeert een computer te leren op basis van eerdere ervaringen. Hierdoor kan software slimmer worden naarmate er meer specifieke situaties zich voordoen.

De nadruk op AI kan interessant zijn voor de grootste smartphonemakers, die in de afgelopen jaren virtuele assistenten introduceerden. Apple introduceerde in 2011 Siri, terwijl concurrent Samsung onlangs zijn assistent Bixby onthulde.

De chip is volgens ARM ook ontwikkeld om virtual reality en augmented reality te ondersteunen. Volgens geruchten zal augmented reality in de nieuwe iPhone een grote rol spelen. Google heeft met Tango al een platform voor AR-telefoons op Android.

'Meld je aan voor de nieuwsbrief'

'Abonneer je nu op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden