Eerste Europese regels voor drones in 2019

Deel dit artikel

,

De eerste Europese regels voor het gebruik van drones moeten in 2019 beschikbaar zijn. Daarvoor is een 'blauwdruk' opgesteld, waarin de fases van de regelgeving zijn beschreven.

De Europese Commissie maakte onlangs bekend dat deze blueprint inmiddels beschikbaar is. Daarin wordt een zogenaamde U-Space beschreven, die een hoogte van 150m heeft. Daarbinnen moeten drones veilig en milieuvriendelijk gebruikt kunnen worden, aldus de Commissie.

De eerste fase van de regelgeving bestaat uit de registratie en elektronische identificatie van drones en hun bestuurders. Eerder bleek dat de regels voor registratie gelden voor drones boven de 250 gram. In de eerste fase moet bovendien geofencing geregeld zijn, waarmee softwarematig wordt bepaald in welke gebieden drones mogen vliegen.

In de tweede fase worden stappen gezet naar een vluchtverkeersleidingssysteem voor drones, zoals dat ook in de burgerluchtvaart bestaat. In die fase staan bijvoorbeeld diensten als vluchtplanning, -goedkeuring en tracking centraal.

De derde fase richt zich vervolgens op complexere droneoperaties in dichtbevolkte gebieden, bijvoorbeeld door detect and avoid-technieken.

De vierde fase moet de volledige capaciteit van de U-Space gebruiken en gaat uit van een hoge mate van automatisering, aldus het document. De 'blauwdruk' is niet bindend en moet dienen als basis voor de wetgeving van de Europese Commissie.

'Meld je aan voor de nieuwsbrief'

'Abonneer je nu op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden