Review - Programmeren met Minecraft

Deel dit artikel

,

Spelend leren of lerend spelen? Daar is dit boek voor. Programmeren met Minecraft, geschreven door softwareontwikkelaar en Python-docent Craig Richardson, is een flinke pil.

Minecraft omslag 9789059055933

Het boek is volgens uitgever Visual Steps bedoeld voor iedereen van 9 tot 99 jaar, maar wij denken dat vooral de jongere doelgroep hiervoor warm zal lopen. Maar ook voor alle (groot)ouders en andere belangstellenden is het heel geschikt.

Over Minecraft
Minecraft is een adventure game van het principe sandbox. Dat laatste betekent dat de speler vrij kan rond’lopen’ in de spelwereld en veel vrijheid heeft in de manier waarop hij het spel/verhaal speelt. Het wordt dan ook wel ‘open wereld‘ genoemd. In dit spel kun je met blokken objecten plaatsen en bouwen in een willekeurig gegenereerde omgeving, met grondstoffen, monsters, dieren, tunnelsystemen, bergformaties en meren. Je kunt de hele omgeving aanpassen naar je eigen wensen. Je kunt spelen in Survival-modus waarbij je moet zien te overleven. Je kunt aangevallen worden door een soort monsters en je zult echt zelf al je grondstoffen moeten delven in de wereld. Ook kun je in Creative-modus spelen. Dan heb je onbeperkt bouwmaterialen en kun je (bijna) niet doodgaan.

Zoals gezegd is het een behoorlijk dik boek met meer dan 300 pagina’s, desondanks geeft het, als je het eenmaal opengeslagen hebt, niet de indruk dat het ook figuurlijk zware kost is. En met die indruk kom je niet bedrogen uit. De opzet is helder en de gekozen onderwerpen om mee aan de slag te gaan, zijn leuk en aansprekend voor verschillende leeftijdscategorieën.

Begin bij het begin
Nadat eerst vlotjes wordt uitgelegd waarom je zou willen leren programmeren in Python, wordt er heel verstandig voor gekozen om echt bij het begin te beginnen. Zo wordt eerst uitgelegd wat je nodig hebt en hoe je dit alles installeert - zowel voor een Windows-machine als voor een Mac. En dan begint het echte werk.

We hebben enkele stappen in het boek laten ‘testen’ door een twaalfjarige die graag speelt met en in Minecraft en verwante spel(wereld)en. Natuurlijk kent de jeugd die al even met Minecraft bezig is allerhande makkelijke wegen om bijvoorbeeld met behulp van ‘mods’ het spel naar hun hand te zetten, maar met dit boek bij de hand leren zo ook echt zelf programmeren. En voor die mensen die Minecraft nog niet echt kennen, is de uitleg over het beginnen met het spel erg nuttig. En het is natuurlijk fantastisch als je kind speciaal voor jou een mini-spel in zijn wereld bouwt.

Vlot maar soms lastig
De stijl is vlot, maar zou soms nog wat eenvoudiger mogen. Hoewel echt helder wordt uitgelegd hoe de structuur van programmeertalen in elkaar zit, wat bijvoorbeeld een syntax error is en hoe je moet rekenen om je wereld naar je zin in te richten, is het soms voor de jongere gebruiker toch nog wat lastig en is hulp van een ouder of (iets) meer ervaren programmeur nodig.

Gelukkig wordt dit ruimschoots goedgemaakt door de gekozen ‘missies’. In deze missies leer je hoe je  met variabelen werkt om bijvoorbeeld te teleporteren. En teleporteren spreekt natuurlijk wel tot de verbeelding. Ook leuk is dat je bijvoorbeeld leert hoe je met behulp van code een zwaard van een bepaald materiaal, ook kunt gebruik als nachtkijker. Erg handig is bovendien de achterin het boek opgenomen block id cheat sheet, waarmee je gemakkelijk en snel de juiste code voor een bepaald type blok vindt. (Alles in Minecraft is opgebouwd uit blokken van verschillende materialen, die je afhankelijk van het type – ofwel materiaal - kunt gebruiken voor bepaalde activiteiten.) Helemaal handig is de via de bijbehorende website te vinden handleiding om codes te downloaden, zodat je niet steeds alles hoeft in te typen.

Kortom, erg leuk voor ouders en andere ouderen om Minecraft te leren kennen en tegelijkertijd te leren programmeren, en vooral voor de jongeren een hele goede manier om te leren programmeren met Python. Minpuntje is dat sommige dingen voor het jongste deel van de doelgroep toch nog wat lastig zijn.

4 sterren
Programmeren met Minecraft
Craig Richardson
€ 22,95
Geschikt voor Windows 10, 8.1, 7, Mac of Raspberry Pi.
Zie ook: www.visualsteps.nl/minecraft

NB eigenlijk zouden ze er haast een halve ster bij moeten krijgen, aangezien de uitgever na een update van Minecraft, waarbij het instellen van een multiplayer-server is gewijzigd, keurig een pdf ter vervanging van de betreffende pagina’s in het boek als gratis download aanbiedt. Chapeau!

'Meld je aan voor de nieuwsbrief'

'Abonneer je nu op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden