Een genderneutrale computerstem is beter te verstaan

Deel dit artikel

,

Q, de eerste genderneutrale computerstem, laat zich aanpassen in toonhoogte en is zo een stuk beter verstaanbaar. Navigeren met Bram of Eva? Je hoeft niet meer te kiezen tussen man of vrouw. Nu is er Q, de eerste genderneutrale stem.

Apple, Amazon, Google en Microsoft laten ons bij ieder stemgestuurd apparaat steeds kiezen tussen een mannen- of vrouwenstem. De nieuwe genderneutrale stem maakt het veel gemakkelijker. Q kun je aanpassen naar eigen voorkeur, en dat is veel meer keuze dan enkel man of vrouw.

Toonhoogte aanpassen
De toonhoogte van de AI-stem Q kun je zelf aanpassen. Het bereik ligt tussen 145 en 175 hertz. Of je hoge tonen of lage bassen wenst, dat heeft niet alleen te maken met gendervoorkeur. “Naast de autonavigatie luisteren mannen ook voor luisterboeken (60%) en spraakassistenten (66%) zoals Siri en Google Assistent liever naar een vrouw,” zegt Paul Vondenhoff, algemeen directeur van Van Boxtel hoorwinkels. “Als de leeftijd stijgt, verschuift de stemvoorkeur van zowel mannen als vrouwen verder naar een hoge, zachte en vrouwelijke stem.”
Zo kan het dus zomaar zijn dat je in de auto een hoge stem wenst om goed verstaanbaar te zijn boven het motorgeluid, terwijl je je lampen thuis liever gezellig met een Barry White lage soulstem bestuurt. Met Q kun je dat naar hartenlust aanpassen en daar wordt het leven met stemgestuurde technologie toch weer een stukje prettiger van.

Designprijs
‘s Werelds eerste genderless voice Q is genomineerd voor een 'Design of the year award' van Beazley. De prijs gaat dan naar de makers van creatief bureau van Vice genaamd Virtue en Copenhagen Pride. Wie zijn Siri of Alexa wil kunnen aanpassen, stuurt via Q een berichtje naar Apple, Google, Microsoft en Google.

 

Interessegroep-codes

AF Artificiele intelligentie
AN Android
AP Apple
BE Beleggen
CP Commodore
CU CompUsers
DD 3D
DM FotoVideo
DO Domotica-IoT
DR Drones
FO Forth
FS Flightsimulator
GA Games
GE Genealogie
HN Hobbynet
MO Modelbaanautomatisering
MX MSX
OP Opensource
OS eCS
PR Programmeren
RB Robotica
RT Retro
SR SeniorenAcademie
TB Testbank
TS Trainsim
WI Windows

Wat zijn interessegroepen?
Je kunt je als lid aanmelden bij één of meer van de vele Interessegroepen. Elk van deze groepen houdt zich bezig met een specifiek onderwerp, zoals Apple, opensource, 3D of drones.

Er worden regelmatig bijeenkomsten en cursussen georganiseerd en daarnaast wordt er online informatie aangeboden via websites en nieuwsbrieven.

 

Lid worden van Interessegroepen
Als HCC-lid kun je lid worden van zoveel Interessegroepen als je wilt. Bij meer dan één Interessegroep zijn hier wel kosten aan verbonden.

Log in op mijnhcc.nl en klik op de tab 'Mijn groeperingen', hier zie je de verschillende Interessegroepen in een overzicht en kun je voor de gewenste groep(en) aan- of afmelden.

Als HCC-lid krijg je € 2.80 per jaar korting op de contributie van je eerste Interessegroep. Het lidmaatschap van een extra Interessegroep kost per jaar. Voor de Interessegroep Genealogie geldt een afwijkend tarief van € 11.00 per jaar.

Word je gedurende het lidmaatschapsjaar lid van een Interessegroep, dan ontvang je hier geen factuur van. Dit wordt op de eerstvolgende factuur in rekening gebracht.

 

Afmelden van Interessegroepen
Ook afmelden voor een Interessegroep kan via bovenstaande route. Je kunt je altijd afmelden van een Interessegroep. Maar houd er rekening mee dat het lidmaatschap van een Interessegroep gelijk loopt aan dat van je generieke lidmaatschap van HCC en pas wordt opgezegd per de eerstvolgende vernieuwingsdatum van je lidmaatschap.

Regio-codes

019 ALM Almere
001 AMS Amsterdam
014 APD Apeldoorn
999 BTL Buitenland
018 FRY Fryslân
017 GRN Groningen
027 YSS IJssellanden
021 KEN Kennemerland
009 MBR Midden Brabant
012 MZL Midden Zuid Limburg
025 NEN Noordoost-Brabant en Nijmegen
010 NLI Noord Limburg
020 NWE Noordwest
015 TWN Twente
006 UTR Utrecht
029 VLA Vlaanderen
008 WBR West Brabant
028 ZDR Zuid-Drenthe
030 ZHL Zuid-Holland
007 ZLD Zeeland
011 ZOB Zuidoost-Brabant

Wat zijn regio's?

Als HCC-lid word je automatisch ingedeeld in een Regio. Hier worden regelmatig bijeenkomsten georganiseerd over allerlei onderwerpen, regelmatig in samenwerking met de Interessegroepen van HCC.

Let op: vanwege coronamaatregelen kunnen de activiteiten van regio’s afwijken van de beschrijvingen op deze pagina. Kijk op hun eigen website voor de meest actuele informatie.

Wat is mijn regio?
Op je lidmaatschapspas staat een drieletterige code vermeld, deze code correspondeert met de regio waar je bent ingedeeld. De 3 cijferige code per regio wordt binnen HCC gebruikt. Zie onderstaand overzicht:

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Abonneer je nu op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van onze activiteiten!

Aanmelden