Duitse privacywaakhond verbiedt data delen Whatsapp en Facebook

Deel dit artikel

,

Facebook moet onmiddellijk stoppen met het opslaan en gebruiken van gegevens van de circa 35 miljoen Duitse gebruikers van zijn berichtendienst WhatsApp.


Dat heeft een privacywaakhond in Hamburg dinsdag bepaald in een administratief bevel dat direct geldig is. Facebook hefet intussen aangeveven in beroep te gaan hiertegen.

Facebook nam WhatsApp in februari 2014 over voor 19 miljard dollar. Tot voor kort hield het bedrijf de klantgegevens van de chatdienst strikt gescheiden van die van het eigen sociale netwerk. Maar onlangs paste het de gebruiksvoorwaarden aan zodat uitwisseling mogelijk werd.

De inhoud van chats wordt niet met Facebook gedeeld, maar WhatsApp geeft wel andere informatie door aan Facebook, zoals het telefoonnummer van de gebruiker.

Verbroken belofte
Die wijziging kan volgens de Hamburgse privacywaakhond niet door de beugel. Twee jaar geleden is beloofd dat de gegevens van WhatsApp-gebruikers niet gedeeld zouden worden met Facebook. Dat dit nu toch gebeurt, zonder expliciete toestemming te vragen, is strijdig met Duitse privacywetgeving.

Facebook wordt ook door andere Europese privacywaakhonden in de gaten gehouden. De Artikel 29-werkgroep, die de privacytoezichthouders van alle 28 EU-lidstaten vertegenwoordigt, zei eerder al de veranderingen "met extreme waakzaamheid" te volgen.

De Nederlandse Autoriteit Persoonsgegevens zei een onderzoek van de Britse toezichthouder af te wachten. Dat onderzoek loopt nog.

Beroep
Facebook gaat in beroep tegen het besluit van de Duitse privacywaakhond om te verbieden dat Facebook data deelt met zijn berichtendienst WhatsApp.

Het grootste sociale netwerk ter wereld laat weten te vinden dat het aan Europese privacywetgeving voldoet. "Facebook voldoet aan de Europese privacywetgeving. We gaan tegen de maatregel in beroep en we zullen samenwerken met de privacy-autoriteit in Hamburg met als doel om vragen te beantwoorden en eventuele zorgen weg te nemen."

Facebook benadrukt daarnaast ook dat niemand de versleutelde WhatsApp-berichten kan lezen, inclusief WhatsApp en Facebook zelf. Ook beargumenteert het bedrijf dat het onder de Ierse privacyregels valt omdat het Europese hoofdkantoor in Ierland zit.


Bron: NU.nl

'Meld je aan voor de nieuwsbrief'

'Abonneer je nu op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden