Actie banner

Digitaal overleg voor artsen

Deel dit artikel

,

Artsen kunnen met een nieuwe app digitaal overleggen met collega's. Er wordt een proef gedaan met het zogenoemde Siilo-app. Artsen kunnen daarmee onderling versleutelde berichten versturen en foto's en video's delen.

"Het is alsof je met 200 artsen tegelijk in de spreekkamer naar een patiënt kijkt", zegt huisarts David Schaap in De Telegraaf. Hij was betrokken bij het testen van de app en is er enthousiast over. "Je komt tot een beter medisch oordeel en voorkomt onnodige doorverwijzingen naar het ziekenhuis."    

WhatsApp
Het systeem moet een veilig alternatief zijn voor bijvoorbeeld WhatsApp. De Autoriteit Persoonsgegevens vroeg artsen te stoppen met het gebruik van die dienst omdat die niet aan de eisen voldoet om gevoelige patiënteninformatie te versturen.

Ook artsenkoepel KNMG was niet enthousiast over het gebruik van WhatsApp door artsen. Er werd aangeraden in ieder geval geen foto's te versturen aan collega-artsen. Wel zei KNMG dat het de artsen het gebruik niet kan verbieden.

Second opinion
Uit eerder onderzoek van de artsenkoepel bleek dat een op de drie artsen wel eens foto's met patiënteninformatie met WhatsApp aan collega's stuurt. Ze willen dan vooral een second opinion over wonden of huidproblemen.        

De artsen noemden het een groot voordeel dat met de dienst snel en makkelijk informatie kan worden gedeeld met collega's. De meeste artsen zijn zich wel bewust van de privacy- en beveiligingsrisico's.

WhatsApp heeft overigens onlangs de versleuteling van gesprekken aangepast zodat buitenstaanders niet kunnen volgen wat er wordt besproken. Ook medewerkers van het bedrijf zelf kunnen dat niet meer. Dat geldt ook voor groepsgesprekken, foto's en video's.

'Meld je aan voor de nieuwsbrief'

'Abonneer je nu op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden