Banner fotowedstrijd scheurkalender

Defensie haalt sport-apps van diensttelefoons na lek

Deel dit artikel

,

Het ministerie van Defensie heeft het gebruik van sport- en fitnessapps op diensttelefoons tijdelijk onmogelijk gemaakt. De maatregel is genomen nadat bleek dat persoonlijke informatie achterhaald kan worden via de app van het Finse bedrijf Polar.

Dat heeft minister Ank Bijleveld zondag aan de Tweede Kamer laten weten. ''Privégegevens van militairen, burgermedewerkers en in het bijzonder medewerkers van inlichtingendiensten in binnen- en buitenland liggen op straat'', aldus Bijleveld.

De twee organisaties noemen als voorbeelden vier Nederlandse militairen die joggen op een basis in Irak van waaruit Islamitische Staat wordt bestreden, Amerikaanse militairen die hardlopen in Guantánamo Bay en een Rus die zowel bij het hoofdkantoor van de Russische geheime dienst in Moskou traint als in Irak, Pakistan en Afghanistan.

''Het ministerie heeft het personeel herhaaldelijk gewezen op de specifieke kwetsbaarheid van dergelijke apps op het werk en thuis'', aldus de minister.

Nieuwe technieken en apparatuur moeten volgens Bijleveld continu worden beoordeeld op risico's. ''Informatiedeling hoort bij de hedendaagse maatschappij. Voorkomen moet worden dat dit risico's oplevert voor militairen, hun gezin en lopende operaties. Bewustzijn en collegiale controle zijn van essentieel belang om er voor te zorgen dat deze risico’s worden beperkt."

Polar
Het besluit van Bijleveld volgt na een onderzoek van De Correspondent en onderzoekscollectief Bellingcat. Daaruit bleek dat de persoonlijke gegevens van Polar-gebruikers tot vrijdag voor iedereen te zien waren. Volgens het onderzoek ging het onder meer om namen, trainingslocaties en woonplaatsen van militairen en geheim agenten. Op of rond 208 gevoelige locaties zouden 6.460 mensen van 69 nationaliteiten zijn geïdentificeerd.

Bij een steekproef onder zo'n honderden militairen en medewerkers van inlichtingendiensten was in 90 procent van de gevallen binnen enkele minuten de identiteit en het woonadres te achterhalen. Ook bij andere apps zoals Runkeeper, Endomondo en Strava speelt het probleem. Volgens De Correspondent en Bellingcat is het bij deze apps moeilijker om privégegevens te achterhalen, maar nog steeds wel mogelijk.

'Meld je aan voor de nieuwsbrief'

'Abonneer je nu op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden