Snel internet voor iedereen al over vijf jaar

Deel dit artikel

,

De overheid wil dat iedereen in Nederland eerder dan gepland kan beschikken over een snelle internetverbinding. Eerder was het doel dat in 2025 alle Nederlanders de beschikking hebben over een internetverbinding van 100 megabit per seconde. Dat moet nu in 2023 geregeld zijn.

De meerderheid van de Nederlanders moet dan zelfs een verbinding van 1000 megabit per seconde kunnen krijgen.

Zo'n 3 procent van de Nederlanders heeft nu nog geen of traag vast internet. Vooral in buitengebieden vinden bedrijven het soms niet rendabel om nieuwe kabels te leggen. De overheid gaat het gemeenten en provincies makkelijker maken om financiële steun te verlenen voor de aanleg.

Actieplan
"Er kunnen geen burgers en bedrijven worden achtergelaten en verstoken blijven van wat inmiddels een basisbehoefte is voor deelname aan de economie en maatschappij", staat in het Actieplan Digitale Connectiviteit dat het kabinet vandaag presenteert.

Nederlanders hebben nu een internetverbinding met een gemiddelde downloadsnelheid van 52 megabit per seconde, volgens de website Speedtest. Daarmee duurt het zo'n 13 minuten om een speelfilm te downloaden. Bij een verbinding van 1000 megabit per seconde duurt het binnenhalen van diezelfde film nog geen minuut.

De aanleg van glasvezel loopt juist de laatste jaren vertraging op. KPN nam in 2014 de grootste bouwer van glasvezelnetwerken, Reggefiber, over en besloot daarna meer te investeren in het bestaande kopernetwerk. Concurrent Ziggo zet al langer in op het verbeteren van het bestaande netwerk en niet op de aanleg van nieuwe kabels.

Snelheden van 1000 megabit per seconde zijn bij beide bedrijven nog niet te halen. KPN biedt als hoogste snelheid 500 megabit per seconde aan, Ziggo biedt 400 megabit per seconde.

Dekkingsverplichting
Het kabinet heeft ook besloten dat telecombedrijven die straks mobiel internet via 5G willen gaan aanbieden verplicht worden vrijwel landelijke dekking te bieden. Bij de komende frequentieveiling wordt er een dekkingsverplichting opgelegd van 98 procent.

Ook moet het mobiele bereik binnen gebouwen worden verbeterd. De overheid gaat daarover in gesprek met de telecomsector.

Interessegroep-codes

AF Artificiele intelligentie
AN Android
AP Apple
BE Beleggen
CP Commodore
CU CompUsers
DD 3D
DM FotoVideo
DO Domotica-IoT
DR Drones
FO Forth
FS Flightsimulator
GA Games
GE Genealogie
HN Hobbynet
MO Modelbaanautomatisering
MX MSX
OP Opensource
OS eCS
PR Programmeren
RB Robotica
RT Retro
SR SeniorenAcademie
TB Testbank
TS Trainsim
WI Windows

Wat zijn interessegroepen?
Je kunt je als lid aanmelden bij één of meer van de vele Interessegroepen. Elk van deze groepen houdt zich bezig met een specifiek onderwerp, zoals Apple, opensource, 3D of drones.

Er worden regelmatig bijeenkomsten en cursussen georganiseerd en daarnaast wordt er online informatie aangeboden via websites en nieuwsbrieven.

 

Lid worden van Interessegroepen
Als HCC-lid kun je lid worden van zoveel Interessegroepen als je wilt. Bij meer dan één Interessegroep zijn hier wel kosten aan verbonden.

Log in op mijnhcc.nl en klik op de tab 'Mijn groeperingen', hier zie je de verschillende Interessegroepen in een overzicht en kun je voor de gewenste groep(en) aan- of afmelden.

Als HCC-lid krijg je € 2.80 per jaar korting op de contributie van je eerste Interessegroep. Het lidmaatschap van een extra Interessegroep kost per jaar. Voor de Interessegroep Genealogie geldt een afwijkend tarief van € 11.00 per jaar.

Word je gedurende het lidmaatschapsjaar lid van een Interessegroep, dan ontvang je hier geen factuur van. Dit wordt op de eerstvolgende factuur in rekening gebracht.

 

Afmelden van Interessegroepen
Ook afmelden voor een Interessegroep kan via bovenstaande route. Je kunt je altijd afmelden van een Interessegroep. Maar houd er rekening mee dat het lidmaatschap van een Interessegroep gelijk loopt aan dat van je generieke lidmaatschap van HCC en pas wordt opgezegd per de eerstvolgende vernieuwingsdatum van je lidmaatschap.

Regio-codes

019 ALM Almere
001 AMS Amsterdam
014 APD Apeldoorn
999 BTL Buitenland
018 FRY Fryslân
017 GRN Groningen
027 YSS IJssellanden
021 KEN Kennemerland
009 MBR Midden Brabant
012 MZL Midden Zuid Limburg
025 NEN Noordoost-Brabant en Nijmegen
010 NLI Noord Limburg
020 NWE Noordwest
015 TWN Twente
006 UTR Utrecht
029 VLA Vlaanderen
008 WBR West Brabant
028 ZDR Zuid-Drenthe
030 ZHL Zuid-Holland
007 ZLD Zeeland
011 ZOB Zuidoost-Brabant

Wat zijn regio's?

Als HCC-lid word je automatisch ingedeeld in een Regio. Hier worden regelmatig bijeenkomsten georganiseerd over allerlei onderwerpen, regelmatig in samenwerking met de Interessegroepen van HCC.

Let op: vanwege coronamaatregelen kunnen de activiteiten van regio’s afwijken van de beschrijvingen op deze pagina. Kijk op hun eigen website voor de meest actuele informatie.

Wat is mijn regio?
Op je lidmaatschapspas staat een drieletterige code vermeld, deze code correspondeert met de regio waar je bent ingedeeld. De 3 cijferige code per regio wordt binnen HCC gebruikt. Zie onderstaand overzicht:

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Abonneer je nu op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van onze activiteiten!

Aanmelden