Consumentenbond waarschuwt voor ‘december-nepshops’

Deel dit artikel

,

De Consumentenbond waarschuwt voor nepwebshops die speciaal voor deze periode waarin veel mensen online aankopen doen, in het leven geroepen zijn.

De ‘december-nepshops’ zijn professioneel ogende webshops, die vaak veel moeilijker te herkennen zijn dan ‘gewone’ nepshops. Vaak zijn ze voorzien van een KvK-nummer, een echt adres, een iDeal-betaalmogelijkheid en een keurmerk. Soms verspreiden ze zelfs flyers.

Dure spullen
Deze nepshops richten zich met name op consumenten die zoeken naar populaire, dure artikelen. Daarbij valt te denken aan de nieuwste smartphones, Macbooks, andere elektronica en speelgoed. Bij dit soort artikelen moeten consumenten extra alert zijn.

Herkennen
Zoek naar gebruikerservaringen met als zoekterm het complete webadres tussen aanhalingstekens: 'www.webshop.nl'. Winkels zonder ervaringen of met heel weinig ervaringen zijn verdacht.
Bekijk hoe lang de website bestaat via sidn.nl (voor sites die eindigen op .nl) of whois.icann.org (voor sites die eindigen op .com, .org en .net). Nepshops zijn vaak pas kort actief.
Wees alert bij onbekende webshops met scherp geprijsde elektronica en speelgoed.
Gebruik je gezonde verstand: lijkt het te mooi om waar te zijn? Dat is het dan meestal ook!

De Autoriteit Consument en Markt lanceerde onlangs ook al een campagne via Consuwijzer om mensen alert te maken op nepwebshops en lanceerde voor dit doel ook een fysieke Nepshop in Amsterdam

De politie signaleerde de speciale nepshops vorig jaar al en is dit jaar voorbereid met een speciaal decemberpiket. Tijdens dit piket analyseert een speciaal team binnenkomende signalen en onderneemt snel actie tegen verdachte sites.

Lees ook:
Webshop of nepshop: hoe winkel je veilig online? >>

'Meld je aan voor de nieuwsbrief'

'Abonneer je nu op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden