Computer verslaat go-kampioen

Deel dit artikel

,

Het heeft even geduurd, maar bijna 20 jaar na schaken heeft een computer nu ook het spel go onder de knie. En hoewel dat inderdaad lang lijkt, is deze prestatie jaren eerder geleverd dan werd verwacht.

Go  wordt gezien als het meest uitdagende bordspel. Het spel kent een enorme hoeveelheid mogelijke stellingen en het is bovendien erg lastig om te bepalen hoe sterk een bepaalde stelling is. In 1997 versloeg DeepBlue schaakkampioen Garry Kasparov en dat was een mijlpaal in de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie. Dat AlphaGo nu al de Europees kampioen go kan verslaan wordt gezien als nieuwe mijlpaal. Het aantal mogelijke zetten per beurt is bij schaken ongeveer 20, bij go is dat rond de 200.

De overwinning van de computer op een sterke menselijke speler dateert al van afgelopen oktober, maar het onderzoeksteam onder leiding van David Silver van Google DeepMind, publiceert de resultaten nu in Nature.

AlphaGo gebruikt een nieuw zoekalgoritme dat gebruik maakt van twee neurale netwerken die parallel aan elkaar werken en met elkaar interacteren. Het ene netwerk evalueert de positie van de stukken op het bord, terwijl het andere netwerk de zetten bepaalt door het herkennen van patronen. Dat laatste ‘leert’ de computer door de gegevens van spellen door zowel menselijke spelers, als zijn eigen ‘oefenpartijtjes’ te evalueren.

Komend voorjaar neemt AlphaGo het op tegen de huidige werledkampioen go, die naar verluidt nog veel sterker is dan de Europees kampioen. Dat kon nog wel eens een spannend potje worden.

(Foto: via Wikimedia/Creative Commons)

Interessegroep-codes

AF Artificiele intelligentie
AN Android
AP Apple
BE Beleggen
CP Commodore
CU CompUsers
DD 3D
DM FotoVideo
DO Domotica-IoT
DR Drones
FO Forth
FS Flightsimulator
GA Games
GE Genealogie
HN Hobbynet
MO Modelbaanautomatisering
MX MSX
OP Opensource
OS eCS
PR Programmeren
RB Robotica
RT Retro
SR SeniorenAcademie
TB Testbank
TS Trainsim
WI Windows

Wat zijn interessegroepen?
Je kunt je als lid aanmelden bij één of meer van de vele Interessegroepen. Elk van deze groepen houdt zich bezig met een specifiek onderwerp, zoals Apple, opensource, 3D of drones.

Er worden regelmatig bijeenkomsten en cursussen georganiseerd en daarnaast wordt er online informatie aangeboden via websites en nieuwsbrieven.

 

Lid worden van Interessegroepen
Als HCC-lid kun je lid worden van zoveel Interessegroepen als je wilt. Bij meer dan één Interessegroep zijn hier wel kosten aan verbonden.

Log in op mijnhcc.nl en klik op de tab 'Mijn groeperingen', hier zie je de verschillende Interessegroepen in een overzicht en kun je voor de gewenste groep(en) aan- of afmelden.

Als HCC-lid krijg je € 2.80 per jaar korting op de contributie van je eerste Interessegroep. Het lidmaatschap van een extra Interessegroep kost per jaar. Voor de Interessegroep Genealogie geldt een afwijkend tarief van € 11.00 per jaar.

Word je gedurende het lidmaatschapsjaar lid van een Interessegroep, dan ontvang je hier geen factuur van. Dit wordt op de eerstvolgende factuur in rekening gebracht.

 

Afmelden van Interessegroepen
Ook afmelden voor een Interessegroep kan via bovenstaande route. Je kunt je altijd afmelden van een Interessegroep. Maar houd er rekening mee dat het lidmaatschap van een Interessegroep gelijk loopt aan dat van je generieke lidmaatschap van HCC en pas wordt opgezegd per de eerstvolgende vernieuwingsdatum van je lidmaatschap.

Regio-codes

019 ALM Almere
001 AMS Amsterdam
014 APD Apeldoorn
999 BTL Buitenland
018 FRY Fryslân
017 GRN Groningen
027 YSS IJssellanden
021 KEN Kennemerland
009 MBR Midden Brabant
012 MZL Midden Zuid Limburg
025 NEN Noordoost-Brabant en Nijmegen
010 NLI Noord Limburg
020 NWE Noordwest
015 TWN Twente
006 UTR Utrecht
029 VLA Vlaanderen
008 WBR West Brabant
028 ZDR Zuid-Drenthe
030 ZHL Zuid-Holland
007 ZLD Zeeland
011 ZOB Zuidoost-Brabant

Wat zijn regio's?

Als HCC-lid word je automatisch ingedeeld in een Regio. Hier worden regelmatig bijeenkomsten georganiseerd over allerlei onderwerpen, regelmatig in samenwerking met de Interessegroepen van HCC.

Let op: vanwege coronamaatregelen kunnen de activiteiten van regio’s afwijken van de beschrijvingen op deze pagina. Kijk op hun eigen website voor de meest actuele informatie.

Wat is mijn regio?
Op je lidmaatschapspas staat een drieletterige code vermeld, deze code correspondeert met de regio waar je bent ingedeeld. De 3 cijferige code per regio wordt binnen HCC gebruikt. Zie onderstaand overzicht:

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Abonneer je nu op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van onze activiteiten!

Aanmelden