Stap samen met HCC in de digitale wereld! en kies je welkomstcadeau

Het is Data Privacy Day!

Deel dit artikel

,

Vandaag, 29 januari, is het Data Privacy Day: een internationale dag die in het teken staat van privacy, gegevensbescherming en vertrouwen. Bewustwording is het toverwoord.

Wil je bewuster omgaan met privacy? Intel Security (McAfee) geeft zeven tips waarmee je je eigen online privacy én die van je gezinsleden kunt beschermen.

Vroeger was de wereld een stuk overzichtelijker als het op digitalisering aankwam: aan de ene kant had je ‘techies’ die alles via de computer en via internet deden. De andere, véél grotere kant waren echte digibeten. Intussen hebben we echter allemaal de digitale wereld omarmd en kunnen we er eigenlijk niet meer buiten. Maar daarbij zijn we ook steeds meer informatie met anderen gaan delen en staan gevoelige gegevens in allerlei systemen opgeslagen. Het is dan ook waarschijnlijk slechts een kwestie van tijd voordat er op de een of andere manier misbruik wordt gemaakt van je privéinformatie. Die prachtige digitale wereld, met alle voordelen waar we niet meer buiten kunnen, is ook een wereld waar ernstige en ver reikende privacyproblemen op de loer liggen. En dat vraagt dringend om maatregelen.

Hoe denken we over privacy?
Intel heeft onlangs onderzocht wat we verwachten van de verdere digitalisering van onze maatschappij en hoe we hier tegenover staan. Het onderzoek is uitgevoerd onder 1114 Nederlanders van 16 jaar en ouder. Hieruit blijkt dat 16 procent van de Nederlanders van mening is dat technologie op dit moment een negatieve invloed heeft op de privacy. Op de langere termijn ziet ruim driekwart van de Nederlanders veiligheid en privacy als een probleem en het is duidelijk dat de overheid daar iets aan moet doen: 85 procent vindt dat er nieuwe wetten moeten komen om de digitalisering bij te kunnen benen. Ruim de helft is van mening dat het een taak van de overheid is om de privacy van burgers te garanderen.

Gelukkig worden er intussen door overheid en andere organisaties stappen gezet om onze privacy veilig te stellen, maar je kunt er ook zelf wat aan doen! Hier zijn zeven stappen die je kunt nemen om eenvoudig de privégegevens van jou en je gezin veilig te stellen.

Zeven tips om je privacy te beschermen

1: Update!
Als je wilt dat je privégegevens ook privé blijven, zorg er dan voor dat cybercriminelen geen voet aan de grond bij u krijgen. Van alle malware-infecties had het grootste deel voorkomen kunnen worden door simpelweg het besturingssysteem en alle applicaties up-to-date te houden. Zoek op inschakelen automatische updates voor instructies.

2: Gebruik goede beveiligingssoftware op al uw apparaten
Het up-to-date houden van je systeem zal de meeste oudere virussen buiten de deur houden, maar als je je wilt wapenen tegen nieuwere dreigingen, dan is beveiligingssoftware echt essentieel. Het team van McAfee Labs constateert momenteel gemiddeld vijf nieuwe dreigingen per seconde en er zijn geen aanwijzingen dat de activiteiten van de slechteriken afnemen.

3: Gebruik een sterk wachtwoord
De eerste verdedigingslinie in de strijd om veilige onlinedata is een goed wachtwoord. Iedereen zou inmiddels moeten weten dat zo’n wachtwoord sterk – en daardoor moeilijk te raden – moet zijn, maar iedere keer als er door hackers een lijst met gecompromitteerde wachtwoorden wordt vrijgegeven, staan er pareltjes zoals “password’, “wachtwoord” en “123456” bovenaan. Dan maak je het cybercriminelen wel heel erg gemakkelijk. Gebruik ook nooit een wachtwoord dat gerelateerd is aan persoonlijke informatie die wellicht makkelijk te achterhalen is. Tuurlijk, verjaardagen en jubilea zijn makkelijk te onthouden maar echt ongeschikt als wachtwoord. En als je apparaat, naast een sterk wachtwoord, de mogelijkheid biedt om ook nog een andere vorm van authenticatie in te stellen, doe dat dan vooral!

4: Gebruik hetzelfde wachtwoord niet voor meerdere accounts
Vanwege het overweldigende aantal cyberaanvallen per dag, is de kans groot dat ook jouw favoriete website ooit eens wordt gehackt, waardoor je gebruikersnaam en wachtwoord op straat kunnen belanden. Wanneer dit gebeurt, zullen hackers die gegevens op zo veel mogelijk plekken proberen te gebruiken, in de hoop andere gevoelige informatie buit te maken of zelfs toegang te krijgen tot je bankrekening. Als je voor allle accounts een ander wachtwoord gebruikt, hoef je niet meteen al je online accounts te veranderen om de criminelen voor te zijn. Maar als die wachtwoorden stuk voor stuk ‘sterk’ moeten zijn, hoe gaan we die dan allemaal onthouden? Daar zijn gelukkig prima wachtwoordmanagers voor beschikbaar, die wachtwoorden beheren en zelfs automatisch voor je invullen, zoals bijvoorbeeld TrueKey.

5: Wees wantrouwig
Cybercriminelen proberen allerlei methoden om je gegevens te ontfutselen. Een van de meest gebruikte methodes is ‘social engineering’. Dit begrip neemt vele gedaantes aan, zoals e-mailverzoeken om je account bij te werken of om bankgegevens te verstrekken in ruil voor een lucratieve financiële deal. Denk altijd heel goed na voordat je op een link in een e-mail klikt. Dit geldt ook voor e-mails van bekenden, omdat ook zij besmet kunnen zijn en misschien helemaal niet beseffen dat ze malware versturen. Zorg dat je weet hoe je phishing-mails kunt herkennen.

6: Beperk de hoeveelheid gegevens die je online deelt
Sociale media is een prachtige manier om van alles te delen met vrienden en kennissen. Natuurlijk is het belangrijk dat je de privacy-instellingen op sociale netwerken goed instelt, maar denk ook eens aan alle informatie die je verstrekt bij het invullen van formulieren of het aanmaken van een online-account. Vaak wordt er veel meer informatie gevraagd dan strikt nodig is. Als je via e-mail een nieuwsbrief wilt ontvangen, waarom zou je dan je huisadres of jaarinkomen moeten opgeven? Meestal staat er duidelijk welke informatie noodzakelijk is en welke optioneel. Als het niet noodzakelijk is, vul het dan niet in!

7: Hou uw online-accounts goed in de gaten
Stel: je wachtwoorden zijn eindelijk sterk en uniek en je deelt nooit meer gevoelige informatie met anderen. Dan nóg kan het gebeuren dat je bank wordt gehackt, of je creditcardmaatschappij. Hou daarom altijd goed in de gaten of er geen dingen op uw rekeningen gebeuren waar je geen toestemming voor hebt gegeven. Veel creditcardbedrijven hebben smartphone-apps die waarschuwen bij iedere activiteit. Aan deze meldingen kun je dus direct zien of uw account is gecompromitteerd.

Blog van: Marc Vos, ‎Sr. Manager, WW Consumer Product Marketing bij Intel Security

'Meld je aan voor de nieuwsbrief'

'Abonneer je nu op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden