Banner fotowedstrijd scheurkalender

Collectieve zaak tegen Facebook om gezichtsherkenning

Deel dit artikel

,

Een rechter in de Verenigde Staten heeft bepaald dat een groep gebruikers een collectieve rechtszaak mag aanspannen tegen Facebook voor het inzetten van gezichtsherkenningssoftware ommensen in foto's te taggen.

Volgens de gebruikers, die de zaak op 6 april hebben aangespannen, wordt de software gebruikt zonder dat ze daarvoor toestemming hebben gegeven en is dat onrechtmatig.

Gezichtsherkenning wordt ingezet bij het zogeheten taggen van mensen in foto's. Facebook kan door de software suggesties doen voor mensen die op de foto staan. Dit is sinds 2012 in Europa verboden en volgens de Amerikanen die de zaak hebben aangespannen, overtreedt Facebook ook in de VS de regels.

Facebook heeft wel aangekodigd deze functie in Europa weer beschikbaar te maken, maar alleen als gebruikers er expliciet toestemming voor geven.

Facebook zit momenteel middenin een schandaal doordat het bedrijf Cambridge Analytica via het sociale medium gegevens van 87 miljoen gebruikers heeft verkregen. Die gegevens zijn onder meer gebruikt voor politieke berichten rond de Amerikaanse presidentsverkiezingen in 2016. De CEO van Facebook Mark Zuckerberg werd vorige week twee dagen gehoord door het Huis van Afgevaardigden over de zaak.

'Meld je aan voor de nieuwsbrief'

'Abonneer je nu op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden