'CIA gebruikte Windows-servers om malware te verspreiden'

Deel dit artikel

,

De CIA zou met het zogenaamde Pandemic Windows-servers omgezet hebben in machines die heimelijk computers infecteren.

Dat blijkt uit documenten die WikiLeaks donderdagavond naar buiten bracht. De servers worden omgezet in een geheime drager van de malware die de CIA wil installeren. Proberen computers die doelwitten zijn van de inlichtingendienst vervolgens toegang te krijgen tot bestanden op de server, dan wordt er een malafide versie van het opgevraagde bestand verstuurd.

Vervolgens wordt malware geïnstalleerd op de computer. Volgens een handleiding duurt het slechts vijftien seconden voor dit is gebeurd. Hoe Pandemic precies op de server wordt geïnstalleerd, wordt niet duidelijk uit de documenten.

Jake Williams, een malware-expert bij Rendition Infosec, zegt tegenover Ars Technica dat Pandemic waarschijnlijk ontwikkeld is met een zeer specifiek doel in gedachten. "Veel grotere organisaties gebruiken geen Windows-servers voor hun bestanden. Zij gebruiken speciaal gebouwde opslagapparaten (network attached storage, of NAS). Ik gok dat dit was ontworpen met een vrij kleine organisatie als doelwit."

Echtheid?
Of de documentatie van WikiLeaks echt is, is niet zeker. De CIA heeft de echtheid van documenten uit de zogenaamde Vault 7-serie nooit bevestigd of ontkend. Experts zeggen echter dat de gelekte bestanden echt lijken te zijn. Bovendien heeft beveiligingsbedrijf Symantec malware die in een Vault 7-document stond kunnen linken aan een bekende hack.

De documenten uit dit lek kunnen volgens Williams waarschijnlijk niet gebruikt worden door andere hackers. Het lijkt er op dat een deel van de informatie die nodig is om Pandemic te laten werken weggelaten is. "Er is meer documentatie dan dit. Het is de vraag waarom dat niet gepubliceerd is."

Interessegroep-codes

AF Artificiele intelligentie
AN Android
AP Apple
BE Beleggen
CP Commodore
CU CompUsers
DD 3D
DM FotoVideo
DO Domotica-IoT
DR Drones
FO Forth
FS Flightsimulator
GA Games
GE Genealogie
HN Hobbynet
MO Modelbaanautomatisering
MX MSX
OP Opensource
OS eCS
PR Programmeren
RB Robotica
RT Retro
SR SeniorenAcademie
TB Testbank
TS Trainsim
WI Windows

Wat zijn interessegroepen?
Je kunt je als lid aanmelden bij één of meer van de vele Interessegroepen. Elk van deze groepen houdt zich bezig met een specifiek onderwerp, zoals Apple, opensource, 3D of drones.

Er worden regelmatig bijeenkomsten en cursussen georganiseerd en daarnaast wordt er online informatie aangeboden via websites en nieuwsbrieven.

 

Lid worden van Interessegroepen
Als HCC-lid kun je lid worden van zoveel Interessegroepen als je wilt. Bij meer dan één Interessegroep zijn hier wel kosten aan verbonden.

Log in op mijnhcc.nl en klik op de tab 'Mijn groeperingen', hier zie je de verschillende Interessegroepen in een overzicht en kun je voor de gewenste groep(en) aan- of afmelden.

Als HCC-lid krijg je € 2.80 per jaar korting op de contributie van je eerste Interessegroep. Het lidmaatschap van een extra Interessegroep kost per jaar. Voor de Interessegroep Genealogie geldt een afwijkend tarief van € 11.00 per jaar.

Word je gedurende het lidmaatschapsjaar lid van een Interessegroep, dan ontvang je hier geen factuur van. Dit wordt op de eerstvolgende factuur in rekening gebracht.

 

Afmelden van Interessegroepen
Ook afmelden voor een Interessegroep kan via bovenstaande route. Je kunt je altijd afmelden van een Interessegroep. Maar houd er rekening mee dat het lidmaatschap van een Interessegroep gelijk loopt aan dat van je generieke lidmaatschap van HCC en pas wordt opgezegd per de eerstvolgende vernieuwingsdatum van je lidmaatschap.

Regio-codes

019 ALM Almere
001 AMS Amsterdam
014 APD Apeldoorn
999 BTL Buitenland
018 FRY Fryslân
017 GRN Groningen
027 YSS IJssellanden
021 KEN Kennemerland
009 MBR Midden Brabant
012 MZL Midden Zuid Limburg
025 NEN Noordoost-Brabant en Nijmegen
010 NLI Noord Limburg
020 NWE Noordwest
015 TWN Twente
006 UTR Utrecht
029 VLA Vlaanderen
008 WBR West Brabant
028 ZDR Zuid-Drenthe
030 ZHL Zuid-Holland
007 ZLD Zeeland
011 ZOB Zuidoost-Brabant

Wat zijn regio's?

Als HCC-lid word je automatisch ingedeeld in een Regio. Hier worden regelmatig bijeenkomsten georganiseerd over allerlei onderwerpen, regelmatig in samenwerking met de Interessegroepen van HCC.

Let op: vanwege coronamaatregelen kunnen de activiteiten van regio’s afwijken van de beschrijvingen op deze pagina. Kijk op hun eigen website voor de meest actuele informatie.

Wat is mijn regio?
Op je lidmaatschapspas staat een drieletterige code vermeld, deze code correspondeert met de regio waar je bent ingedeeld. De 3 cijferige code per regio wordt binnen HCC gebruikt. Zie onderstaand overzicht:

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Abonneer je nu op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van onze activiteiten!

Aanmelden