Banner fotowedstrijd scheurkalender

Consumenten trekken zich weinig aan van nieuwe BKR-regeling

Deel dit artikel

,

Per 1 mei krijg je bij het kopen op afbetaling van een smartphone - zoals bij een abonnement - duurder dan 250 euro, een BKR-registratie. De Nederlandse consument lijkt zich daar echter weinig van aan te trekken; Nederlanders kopen nog steeds gewoon dure telefoons op afbetaling.

Alleen in de eerste week was er een duidelijk effect te zien. "De verkopen liepen die week terug met 30 procent, maar daarna gingen ze ook weer snel terug naar het oude niveau", zegt René Dekker van vergelijkingssite Telefoonabonnement.nl.

Ook uitgever BigSpark van nieuws- en vergelijkingssites iPhoned.nl en AndroidPlanet.nl zag een dip in het begin. Redacteur Thomas Haenen hierover tegen RTLZ: "We zagen een korte piek bij losse toestellen, terwijl abonnementen juist daalden. Maar na een week was dat bij ons echter weer normaal."

De nieuwe regeling heeft dus nauwelijks effect gehad op de verkopen van de populairste toestellen. Op Telefoonabonnement.nl bleef de top 10 vrijwel gelijk, zoals je op onderstaande afbeelding kunt zien.

telefoonabonnement tabel mei april

Eigen bijdrage
Wel zijn er wat kleine veranderingen te zien. Zo is er bij AndroidPlanet een duidelijke stijging in de gemiddelde eigen bijdrage die wordt betaald. Op deze manier blijven consumenten onder de 250 eurogrens en kan een smartphone wel zonder BKR-regeling worden aangeschaft. In maart was de gemiddelde bijbetaling nog 6 euro, in april al 10 euro en in mei een kleine 18 euro. Dit bedrag is zo laag, omdat veruit de meeste consumenten kiezen om niet bij te betalen. Ook op iPhoned werd er meer bijbetaald: van 10 euro in maart naar 12 euro in april en 21 euro in mei. Dat meldt RTLZ.

Hoewel er in de verkopen van de premium toestellen dus nauwelijks verschil is, ziet Telefoonabonnement wel veranderingen in het goedkopere segment. Toestellen die net wat duurder zijn dan 250 euro, zoals bijvoorbeeld de Samsung A5, worden minder verkocht en telefoons die net onder die grens van 250 euro vallen, zoals bijvoorbeeld de Motorola G5, juist meer verkocht worden.

Bronnen: RTLZ en Telefoonabonnement.nl