'Brussel bereidt opnieuw aanklacht tegen Google voor'

Deel dit artikel

,

De Europese Commissie lijkt zich opnieuw voor te bereiden op een formele aanklacht tegen Google wegens machtsmisbruik door de technologiegigant. Ditmaal richt eurocommissaris Margrethe Vestager (Mededinging) zich op de advertentietak, meldt Politico op basis van anonieme bronnen.

Verschillende concurrenten van Google zouden zijn gevraagd om bewijsstukken in het onderzoek naar de advertentiehandel te anonimiseren. Dat gebeurt doorgaans in aanloop naar de bekendmaking van een officiële aanklacht, al blijft het ook mogelijk dat de Commissie afziet van die stap.

Google werd eerder al aangeklaagd wegens machtsmisbruik met zijn webwinkelvergelijker en met het mobiele besturingssysteem Android. Het bedrijf ontkent beide aantijgingen en de Europese Commissie moet zijn definitieve conclusie in beide onderzoeken nog presenteren.

Miljardenboete?
Het zou uniek zijn als Brussel één bedrijf gelijktijdig zou vervolgen voor drie verschillende gevallen van machtsmisbruik. Elke individuele overtreding van de Europese regels zou Google een miljardenboete kunnen opleveren.

De advertentietak van Google is bovendien de motor van het bedrijf, die het merendeel van de inkomsten oplevert. Zo'n 90 procent van de omzet van Google komt uit advertenties, die zowel op Google-sites als daarbuiten worden getoond.

In 2014 hield Google nog vergevorderde gesprekken met de toenmalige eurocommissaris Joaquin Almunia over een schikking van de mededingingszaken. Het kwam echter niet tot een overeenkomst, en Almunia's opvolger Vestager is een stuk feller in haar vervolging van Google.

De zoekgigant heeft niet gereageerd op het bericht over een nieuwe aanklacht. Het is niet bekend op welke manier Google zich volgens de Commissie precies schuldig maakt aan machtsmisbruik met de advertentietak.

'Meld je aan voor de nieuwsbrief'

'Abonneer je nu op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden