Bedenker Android komt met randloze Essential Phone

Deel dit artikel

,

Andy Rubin is de geestelijk vader van Android en verkocht in 2005 zijn bedrijf aan Google, dat Android groot maakte. Nu wil hij de smartphonemarkt veroveren met een nieuw toestel.

Als er anno 2017 één ding lastig is, is dat het wel. De markt is aardig verzadigd, Apple en Samsung zijn heer en meester. En vergeet niet bedrijven als Huawei en LG, die ook nog volop meedingen om een top-plekje.

High-end
Tóch denkt Rubin een kans te maken. Zijn 'Essential Phone' zal draaien op Android, volgens techsite Engadget op versie 7.1.1. De telefoon is bedoeld voor de high-end-markt en gaat in de VS (de enige plek waar het toestel in eerste instantie uitkomt) 699 dollar kosten. De telefoon heeft een opslagcapaciteit van 128 gigabyte.

Ter vergelijking: de iPhone 7 kost met die opslagcapaciteit 749 dollar en de Samsung Galaxy S8 kost 725 dollar (met 64 GB) Over design valt te twisten, maar het valt op dat de Essential Phone net als de S8 een randloos scherm heeft en dit zelfs nog een stukje verder heeft doorgetrokken dan de S8. Daarmee vergeleken heeft de iPhone 7 een dikke rand. Er gaan geruchten dat dit bij de iPhone 8 niet meer het geval is.

Essential Products, zoals het bedrijf van Rubin heet, gaat niet alleen een telefoon produceren. Er is ook een 360-gradencamera aangekondigd. Die wordt niet aangesloten op de camera van de telefoon, maar op een speciaal ontworpen ingang voor accessoires, rechts naast de camera.

Slimme speaker
Essential heeft ook een slimme speaker gepresenteerd, de Essential Home, met een eigen besturingssysteem. Daarmee hebben Amazon en Google er een concurrent bij. Met een belangrijk verschil: Essential belooft alle analyses lokaal te doen, in plaats van informatie naar het bedrijf door te sturen. Daarmee lijkt het sterk op wat Apple doet met iOS: ook daar worden analyses van bijvoorbeeld foto's lokaal gedaan.

Daarnaast heeft de speaker van Essential, net als de Echo Show van Amazon, een scherm in de speaker zitten waarop extra informatie kan worden getoond. Google's speaker, de Google Home, heeft dat niet.

'Meld je aan voor de nieuwsbrief'

'Abonneer je nu op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden