‘Apple werkt aan 5K-scherm, nieuwe iMacs en MacBooks op komst’

Deel dit artikel

,

Apple is bezig met een nieuwe line-up van MacBooks en iMacs. Ook zijn ze bezig om samen met LG een 5K-beeldscherm te maken en er komen meer stylusfuncties voor de iPad. Dat zegt Apple-kenner Mark Gurman, die vaker correcte voorspellingen doet.

De nieuwe iPad-functies zijn vooral bedoeld voor professionele gebruikers, die dankzij software-updates meer zaken met de stilus kunnen bedienen. De vernieuwde software voor de iPad hoeven we volgend jaar pas te verwachten. Ze onderstrepen een trend die al bij de laatste kwartaalcijfers zichtbaar was: de verkoop van aantallen iPads daalt, maar de gemiddelde verkoopprijs stijgt. Dat is te danken aan de duurdere iPad Pro-modellen.

De iPad-update omvat functies die alleen op de iPad Pro te gebruiken zijn en vooral gericht zijn op de Apple Pencil. Apple overweegt om gebruikers objecten te laten annoteren in apps zoals Mail, Safari en iMessage, net zoals op de Samsung Note mogelijk is. Volgend jaar kunnen we ook nieuwe iPads verwachten, met snellere schermtechnologie waarmee je beter kunt zoomen en scrollen. Analist Ming-Chi Kuo voorspelde eerder dat de nieuwe iPad Pro een scherm heeft van 10,5-inch, dus groter dan het gebruikelijke formaat van 9,7-inch.

Nieuwe Macs
Op de vernieuwingen voor de iPad moeten we dus nog even wachten, maar de nieuwe Macs komen al eind 2016 beschikbaar. Het werd tijd ook, want de MacBooks en iMacs zijn de afgelopen maanden niet vernieuwd. Er komen nieuwe versies van de iMac, MacBook Air en een dunnere MacBook Pro.

Bij de iMacs biedt Apple een nieuwe grafische kaart van AMD en bij de MacBook Air kunnen we een USB-C-poort verwachten. De MacBook Pro krijgt een platter toetsenbord, met als grootste vernieuwing een digitaal schermpje met toetsen boven het normale toetsenbord. Daarmee kun je gangbare taken uitvoeren. Intern wordt het de ‘Dynamic Function Row’ genoemd, maar dat kan nog veranderen in de marketingmaterialen. De functie werkt alleen als je macOS Sierra hebt geïnstalleerd.

5K-scherm
Ook opvallend is dat Apple samen met LG Electronics zou werken aan een 5K-monitor. Eerder haalde Apple het 27-inch Thunderbolt-scherm uit de winkel en het was lange tijd onzeker of er nog een opvolger zou komen. Volgens Gurman komt die er zeker: het gaat om een 5K-scherm met hoge resolutie. Momenteel heeft Apple wel een iMac met 5K-scherm, maar voor mensen die op een MacBook werken kan het handig zijn als je een geschikt scherm in Apple-design kunt aansluiten.

'Meld je aan voor de nieuwsbrief'

'Abonneer je nu op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden