Actie banner

Weer iOS-update tegen spyware voor iPhones

Deel dit artikel

,

Techreus Apple is wereldwijd met een beveiligingsupdate voor de iPhone gekomen, na de ontdekking van nieuwe spionagesoftware.

Met de spyware kunnen hackers volledige controle krijgen over een iPhone. Ze kunnen gesprekken en berichten afluisteren en de locatie van de mobiele telefoon onzichtbaar volgen. De spyware maakt volgens deskundigen gebruik van drie kwetsbaarheden in het besturingssysteem van Apple, die tot nu toe onbekend waren.

De fabrikant heeft vandaag, tien dagen na de ontdekking van de spyware, een beveiligingsupdate uitgebracht van zijn mobiele besturingssysteem, iOS 9.3.5. Apple adviseert bezitters van een iPhone, naar eigen zeggen zoals altijd, om de update zo snel mogelijk te installeren.

NSO Group
Onder andere het bedrijf Lookout, dat beveiligingssoftware maakt voor mobiele telefoons, en onderzoekers van Citizen Lab zeggen dat de spyware afkomstig is van het Israëlische bedrijf NSO Group. In november zou een tussenpersoon een miljoen dollar hebben uitgeloofd voor programmeurs die de beschreven spyware konden ontwikkelen.

NSO Group geeft niets toe over zijn betrokkenheid. Het bedrijf verkoopt wel spyware die onder meer berichten, gesprekken, wachtwoorden en geluiden op de iPhone kan afluisteren.

Afgeluisterd
De spyware werd volgens The New York Times ontdekt op de mobiele telefoon van de prominente mensenrechtenactivist Ahmed Mansoor uit de Verenigde Arabische Emiraten.

Citizen Lab en Lookout onderzochten zijn iPhone. Uit het onderzoek bleek dat de telefoon contact maakte met computerservers van NSO Group. Bovendien verwees de code waaruit de spyware was opgebouwd naar Pegasus, de naam van een van de spywareproducten van NSO Group.

Andere doelwitten van de spyware van NSO waren onder anderen een Mexicaanse journalist en verder onbekende iPhone-bezitters in Jemen, Turkije, Mozambique en Kenia.

'Meld je aan voor de nieuwsbrief'

'Abonneer je nu op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden