Alternatieve straf bij IT-bedrijven voor jonge hackers

Deel dit artikel

,

De politie en het Openbaar Ministerie (OM) zijn hebben afgelopen jaar Hack_Right opgezet, een pilotprogramma om jonge hackers te doordringen van het feit dat wat zij hebben gedaan, strafbaar is. Ook hopen ze jongeren hiermee op het rechte pad te krijgen of houden.

Het programma houdt in dat jongeren tussen de 12 en 23 jaar die zich schuldig hebben gemaakt aan cybercrime, als onderdeel van of alternatief voor hun straf, stage lopen bij een IT-bedrijf. Afgelopen jaar hebben 11 jongeren meegedaan aan het project.

Per jaar worden zo’n 70 jongeren tussen de 12 en 23 jaar aangehouden voor cybercrime. Vaak overzien zij de gevolgen van hun daden niet en soms beseffen ze niet eens dat ze een strafbaar feit hebben gepleegd. Het gaat bijvoorbeeld om jongeren die onbedoeld ver doordringen in een systeem, alleen maar om te zien of het kan. Dat een bedrijf vervolgens veel geld moet uitgeven, alleen al om bijvoorbeeld alle klanten in te lichten dat er een hack is geweest, realiseren ze zich niet.

Alleen jongeren die bekennen, geen zeer ernstige vormen van hacking hebben gepleegd en bereid zijn zich op een positieve manier te ontwikkelen, komen ervoor in aanmerking. Bovendien moet het om een eerste cyberdelict gaan. Het project kent verschillende modules, van confrontatie met het slachtoffer en de gevolgen voor diegene tot en met eerdergenoemde stage bij een IT-bedrijf.

Hack_Right is bedacht door politie en OM en ze werken hierin samen met onder andere Halt, de Reclassering en de Raad voor de Kinderbescherming. Daarnaast doen bedrijven en zogenoemde ethische hackers mee. De pilot zal nog een jaar doorgaan en wordt vervolgens uitgbreid geëvalueerd.

Lees ook het verhaal van de jonge Vincent op het blog van de politie of bekijk onderstaande video.

'Meld je aan voor de nieuwsbrief'

'Abonneer je nu op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden