Actie banner

Aantal incidenten met drones neemt toe

Deel dit artikel

,

Tot eind mei zijn er 39 incidenten met recreatieve drones gemeld waar dat er in 2015 in totaal 15 waren, meldt de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) van het ministerie van Infrastructuur en Milieu.

Volgens het ILT kan de toename van incidenten samenhangen met het stijgende gebruik van drones in Nederland. Bijna alle incidenten van dit jaar zijn volgens de inspectie gemeld door piloten die een drone in de buurt van hun vliegtuig zagen.

Kaart
Het ministerie van Infrastructuur en Milieu publiceerde eerder een kaart waarop gebruikers kunnen zien waar zij met een drone wel en niet mogen vliegen. Zo is het in ons land verboden om in de wijde omtrek van vliegvelden te vliegen, en mag je niet hoger vliegen dan 120 meter. Regels waaraan particuliere dronevliegers zich moeten houden staan op de site van de overheid.

Van de 37 incidenten met drones die tot nu toe plaatvonden dit jaar, ging het in 31 gevallen om recreatieve drones die in de buurt van een vliegveld vlogen. In 24 van de gevallen ging het daarbij om Schiphol.

Door het dak
Tot nu toe zijn er nog geen meldingen over ongelukken tussen drones en personen. Wel viel er dit jaar twee keer een drone door het dak van een huis, en beschadigde een drone een auto.

Ook waren er meldingen over professionele drones, al ging het alle 17 gevallen tot nu toe dit jaar over schade aan de drones zelf. Vorig jaar waren er 28 meldingen over incidenten met professionele drones.

Volgens het ILT komen de meldingen in geval van professionele drones vooral van de eigenaren van die drones. Die vliegen met hun drone in speciaal aangewezen gebied waar bemande luchtvaart niet mag vliegen. Incidenten waren daarom vaak het geval van bemande luchtvaart zoals het geval van een helikopter die laag in 'dronegbied' vloog.

In Nederland zijn zo'n 200 professionele drones ingeschreven in het luchtvaartregister, en hebben zo'n 150 mensen het vereiste vliegbewijs om zo'n drone te besturen.

Wil je ook (beter) leren vliegen met een drone? Word dan lid van HCC en meld je aan bij de interessegroep Drones

'Meld je aan voor de nieuwsbrief'

'Abonneer je nu op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden