Banken-betalingssysteem SWIFT weer gehackt

Deel dit artikel

,

Het internationale betalingssysteem SWIFT is opnieuw het doelwit geweest van hackers. Dat meldt persbureau Reuters op basis van een vertrouwelijke brief. Sinds juni zouden er meerdere pogingen gedaan, waarvan er een aantal succesvol waren.

Bij het bankensysteem van SWIFT zijn wereldwijd 11.000 banken aangesloten. Hoe groot de schade is en welke banken getroffen zijn, is niet duidelijk.

SWIFT waarschuwt de leden om hun beveiliging verder aan te scherpen. De organisatie denkt dat de aanvallers inmiddels geavanceerdere methodes gebruiken om binnen te komen en specifiek uitzoeken welke banken mogelijk minder goed beveiligd zijn. De aanvallers zouden daarbij zoeken naar kwetsbaarheden in het lokale netwerk.

Informatie over transacties
SWIFT wordt door financiële instellingen gebruikt om informatie over transacties te verzenden en te ontvangen. De organisatie kwam in april in het nieuws, toen bleek dat via het bankensysteem voor 81 miljoen dollar aan geld was gestolen bij de centrale bank van Bangladesh. Sindsdien kampt het systeem met problemen.

De organisatie achter SWIFT probeert al maanden de leden zo ver te krijgen dat zij hun beveiliging op orde brengen. Maar doordat de organisatie niet de macht heeft om bijvoorbeeld een boete op te leggen, komen de leden er vrij makkelijk onderuit.

'Meld je aan voor de nieuwsbrief'

'Abonneer je nu op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden