5D-schijf bewaart data langer dan de mensheid zal leven

Deel dit artikel

,

 

Onderzoekers hebben een nieuwe techniek gevonden om data te bewaren in vijf dimensies om miljarden jaren veilig te bewaren.

Onderzoekers aan de universiteit van Southamptons Optical Research Center (ORC) hebben aangekondigd dat ze de 5D-technologie verder hebben geperfectioneerd om data miljarden jaren te kunnen bewaren. De methode bestaat erin om data in een thermisch stabiele schijf te etsen via laserschoten die in femtoseconden worden afgevuurd.

360 TB per schijf
In 2013 had het team de technologie al gedemonstreerd, waar ze een testbestand van 300 kb op zo’n 5D-schijfje konden etsen. In de drie jaar na de eerste demonstratie heeft het team de technologie geperfectioneerd. Ondertussen hebben ze al enkele belangrijke documenten vereeuwigd zoals de Universal Declaration of Human Rights, Newton’s Opticks, Magna Carta en de King James Bible.

Het nieuwe medium moet in staat zijn om 360 TB per schijf te bewaren en kan temperaturen tot 1000 °C verdragen. Wanneer je de schijf op kamertemperatuur zou bewaren, beweren de onderzoekers dat de data 13,8 miljard jaar beschikbaar zal blijven zonder enige vorm van degradatie.

Nanopuntjes
Elk bestand bestaat uit nanopuntjes in drie lagen. De zijkant en oriëntatie van de puntjes, net als hun positie in de drie standaarddimensies, maakt dat we over 5D-technologie spreken. Deze puntjes veranderen de polarisatie van het licht dat door de schijf reist, zodat het kan worden gelezen met een microscoop en een polarizer.

Professor Peter Kazensky van ORC: “Het is bijzonder spannend om te beseffen dat we technologie hebben uitgevonden die documenten en informatie voor de eeuwigheid kan bewaren. Deze technologie kan potentieel het laatste bewijs zijn van onze beschaving zodat alles wat we hebben geleerd nooit vergeten zal worden.”

 

 

'Meld je aan voor de nieuwsbrief'

'Abonneer je nu op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden