5D-schijf bewaart data langer dan de mensheid zal leven

Deel dit artikel

,

 

Onderzoekers hebben een nieuwe techniek gevonden om data te bewaren in vijf dimensies om miljarden jaren veilig te bewaren.

Onderzoekers aan de universiteit van Southamptons Optical Research Center (ORC) hebben aangekondigd dat ze de 5D-technologie verder hebben geperfectioneerd om data miljarden jaren te kunnen bewaren. De methode bestaat erin om data in een thermisch stabiele schijf te etsen via laserschoten die in femtoseconden worden afgevuurd.

360 TB per schijf
In 2013 had het team de technologie al gedemonstreerd, waar ze een testbestand van 300 kb op zo’n 5D-schijfje konden etsen. In de drie jaar na de eerste demonstratie heeft het team de technologie geperfectioneerd. Ondertussen hebben ze al enkele belangrijke documenten vereeuwigd zoals de Universal Declaration of Human Rights, Newton’s Opticks, Magna Carta en de King James Bible.

Het nieuwe medium moet in staat zijn om 360 TB per schijf te bewaren en kan temperaturen tot 1000 °C verdragen. Wanneer je de schijf op kamertemperatuur zou bewaren, beweren de onderzoekers dat de data 13,8 miljard jaar beschikbaar zal blijven zonder enige vorm van degradatie.

Nanopuntjes
Elk bestand bestaat uit nanopuntjes in drie lagen. De zijkant en oriëntatie van de puntjes, net als hun positie in de drie standaarddimensies, maakt dat we over 5D-technologie spreken. Deze puntjes veranderen de polarisatie van het licht dat door de schijf reist, zodat het kan worden gelezen met een microscoop en een polarizer.

Professor Peter Kazensky van ORC: “Het is bijzonder spannend om te beseffen dat we technologie hebben uitgevonden die documenten en informatie voor de eeuwigheid kan bewaren. Deze technologie kan potentieel het laatste bewijs zijn van onze beschaving zodat alles wat we hebben geleerd nooit vergeten zal worden.”

 

 

Interessegroep-codes

AF Artificiele intelligentie
AN Android
AP Apple
BE Beleggen
CP Commodore
CU CompUsers
DD 3D
DM FotoVideo
DO Domotica-IoT
DR Drones
FO Forth
FS Flightsimulator
GA Games
GE Genealogie
HN Hobbynet
MO Modelbaanautomatisering
MX MSX
OP Opensource
OS eCS
PR Programmeren
RB Robotica
RT Retro
SR SeniorenAcademie
TB Testbank
TS Trainsim
WI Windows

Wat zijn interessegroepen?
Je kunt je als lid aanmelden bij één of meer van de vele Interessegroepen. Elk van deze groepen houdt zich bezig met een specifiek onderwerp, zoals Apple, opensource, 3D of drones.

Er worden regelmatig bijeenkomsten en cursussen georganiseerd en daarnaast wordt er online informatie aangeboden via websites en nieuwsbrieven.

 

Lid worden van Interessegroepen
Als HCC-lid kun je lid worden van zoveel Interessegroepen als je wilt. Bij meer dan één Interessegroep zijn hier wel kosten aan verbonden.

Log in op mijnhcc.nl en klik op de tab 'Mijn groeperingen', hier zie je de verschillende Interessegroepen in een overzicht en kun je voor de gewenste groep(en) aan- of afmelden.

Als HCC-lid krijg je € 2.80 per jaar korting op de contributie van je eerste Interessegroep. Het lidmaatschap van een extra Interessegroep kost per jaar. Voor de Interessegroep Genealogie geldt een afwijkend tarief van € 11.00 per jaar.

Word je gedurende het lidmaatschapsjaar lid van een Interessegroep, dan ontvang je hier geen factuur van. Dit wordt op de eerstvolgende factuur in rekening gebracht.

 

Afmelden van Interessegroepen
Ook afmelden voor een Interessegroep kan via bovenstaande route. Je kunt je altijd afmelden van een Interessegroep. Maar houd er rekening mee dat het lidmaatschap van een Interessegroep gelijk loopt aan dat van je generieke lidmaatschap van HCC en pas wordt opgezegd per de eerstvolgende vernieuwingsdatum van je lidmaatschap.

Regio-codes

019 ALM Almere
001 AMS Amsterdam
014 APD Apeldoorn
999 BTL Buitenland
018 FRY Fryslân
017 GRN Groningen
027 YSS IJssellanden
021 KEN Kennemerland
009 MBR Midden Brabant
012 MZL Midden Zuid Limburg
025 NEN Noordoost-Brabant en Nijmegen
010 NLI Noord Limburg
020 NWE Noordwest
015 TWN Twente
006 UTR Utrecht
029 VLA Vlaanderen
008 WBR West Brabant
028 ZDR Zuid-Drenthe
030 ZHL Zuid-Holland
007 ZLD Zeeland
011 ZOB Zuidoost-Brabant

Wat zijn regio's?

Als HCC-lid word je automatisch ingedeeld in een Regio. Hier worden regelmatig bijeenkomsten georganiseerd over allerlei onderwerpen, regelmatig in samenwerking met de Interessegroepen van HCC.

Let op: vanwege coronamaatregelen kunnen de activiteiten van regio’s afwijken van de beschrijvingen op deze pagina. Kijk op hun eigen website voor de meest actuele informatie.

Wat is mijn regio?
Op je lidmaatschapspas staat een drieletterige code vermeld, deze code correspondeert met de regio waar je bent ingedeeld. De 3 cijferige code per regio wordt binnen HCC gebruikt. Zie onderstaand overzicht:

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Abonneer je nu op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van onze activiteiten!

Aanmelden