Actie banner

Bioprinter voor organen en weefsel

Deel dit artikel

,

Wetenschappers hebben een 3D-printer ontwikkeld die biologisch afbreekbaar materiaal gebruikt voor vormen en levende cellen als ‘inkt’. Hiermee zouden weefsels en organen voor menselijk gebruik geprint moeten kunnen worden. Dat schrijft The Guardian.

Meer dan twintig jaar gelden begonnen wetenschappers en artsen met onderzoek naar weefselculturen voor gebruik in transplantaties. Nu melden onderzoekers van het Wake Forest instituut in het blad Nature Biotechnology dat ze een bioprinter hebben ontwikkeld. Hiermee zou levend spierweefsel, kraakbeen en bot kunnen worden geprint.

Het onderzoek werd gedaan voor en met ondersteuning van het Instituut voor Regeneratieve Geneeskunde van het Amerikaanse leger.

“We presenteren een geïntegreerde weefsel-orgaan printer (integrated tissue–organ printer- ITOP) die stabiel, op menselijke schaal weefselconstructies van elke vorm kan fabriceren“, zo schrijven de onderzoekers.

Dat doen ze door biologisch afbreekbaar materiaal te gebruiken om de vorm te maken, gecombineerd met een gel op waterbasis waarin levende cellen zitten. In die gel zitten ook voedingsstoffen voor de cellen en het geprinte materiaal wordt voorzien van heel kleine kanaaltjes om voeding, water en zuurstof naar de cellen te transporteren.

De onderzoekers hebben menselijke oren geprint en die op muizen en ratten geplaatst waarna ze inderdaad groei van kraakbeenweefsel (bij muizen) en zenuwopbouw (bij ratten) zagen. Bij een vijf maanden durende test met stukjes 3D-geprinte schedel zagen ze na vijf maanden dat er botweefsel met bloedtoevoer gegroeid was.

Toekomstige ontwikkeling van de ITOP wordt gericht op de productie van weefsels voor toepassing op de mens en de opbouw van complexere weefsels en vaste organen.

> Bekijk een video (Flashplayer) hiervan

'Meld je aan voor de nieuwsbrief'

'Abonneer je nu op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden