'4d-printer' laat objecten van vorm veranderen

Deel dit artikel

,

Wetenschappers van Harvard University hebben een nieuwe manier van 3d-printen ontwikkeld waarbij de vorm van het model verandert wanneer het in water wordt geplaatst.

De wetenschappers van het Wyss Institute noemen de technologie zelf '4d-printen', omdat er in zekere zin de dimensie tijd aan toegevoegd is. Niet alleen de eerste vorm van het object wordt voorspeld, maar ook de manier waarop het model van vorm verandert kan worden geprogrammeerd.

De printer print objecten met een op water gebaseerd gel-achtig materiaal, gecombineerd met cellulosevezels. De manier waarop die vezels opzwellen in water is afhankelijk van de manier waarop zij worden uitgelijnd. Die eigenschap manipuleren de wetenschappers om tot in de kleinste details te bepalen hoe het object er uit zal zien wanneer het opzwelt in water.

Met een ander type gel zouden er ook objecten gemaakt kunnen worden die niet alleen reageren op water, maar ook op andere omgevingen, zoals licht. Ook zouden er geleidende materialen in kunnen worden gestopt om elektronische apparaten te maken.

Volgens de onderzoekers kan de nieuwe technologie in de toekomst worden gebruikt bij het repareren van menselijk weefsel, en uiteindelijk zelfs het ontwikkelen van kunstmatige organen.

(Foto: Wyss Institute at Harvard University)

'Meld je aan voor de nieuwsbrief'

'Abonneer je nu op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden