Zelfrijdende auto's mogen testen op openbare weg

Deel dit artikel

,

Zelfrijdende voertuigen mogen binnenkort op proef zonder bestuurder de openbare weg op, als het aan het kabinet ligt. Minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur) legt de Tweede Kamer een wetsvoorstel voor dat zulke experimenten toestaat.

"Je kunt straks in heel Nederland gaan oefenen met de allernieuwste varianten voertuigen", zei Schultz vrijdag. Tot dusver kon dat niet, "omdat we nog ouderwetse wetten hadden die bijvoorbeeld bepalen dat een voertuig een stuur en een rem moet hebben en een bestuurder.'"

Zogeheten autonoom rijden, waarbij de auto sommige taken van de automobilist overneemt, was al wel beperkt mogelijk. Schultz wil nu een volgende stap nemen. Wie met een voertuig zonder bestuurder de weg op wil, moet daarvoor straks wel toestemming vragen. Bovendien moet nog op afstand een bestuurder de vinger aan de pols houden.

Kansen
"We hebben hier de ideale combinatie van een goede, slimme infrastructuur, slimme onderzoekers en een innovatief hightechbedrijfsleven. Samen kunnen we de kansen pakken om mobiliteitsoplossingen voor de toekomst werkelijkheid te maken", stelt de minister.

Zij zegt te verwachten dat robotauto's het verkeer uiteindelijk veiliger en efficiënter kunnen maken. Schultz denkt dat de eerste grootschalige proeven - bijvoorbeeld met truck platooning, waarbij autonome vrachtwagens heel dicht op elkaar rijden - eind 2017 of begin 2018 kunnen plaatsvinden.

Europese lidstaten zijn met elkaar in overleg om ervoor te zorgen dat tests vanaf 2019 ook grensoverschrijdend kunnen plaatsvinden.

'Meld je aan voor de nieuwsbrief'

'Abonneer je nu op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden