Xiaomi op Trumps zwarte lijst

Deel dit artikel

,

In de laatste dagen van haar zittingstermijn heeft de Amerikaanse regering Xiaomi op de zwarte lijst geplaatst van bedrijven waarmee geen zaken meer mag worden gedaan. Het Chinese elektronicabedrijf is na Samsung en Huawei de grootste smartphoneleverancier ter wereld.

Xiaomi is een van negen Chinese bedrijven die de regering-Trump gisteren heeft toegevoegd aan de zwarte lijst. Dit betekent dat Amerikaanse investeerders voor november van dit jaar hun aandelen moeten terugtrekken uit het bedrijf. De smartphonefabrikant profiteerde afgelopen periode juist enorm van de verbanning van dat andere grote Chinese merk, Huawei, en duwde Apple van de derde plek af qua marktaandeel. Het bedrijf groeide in 2019 met 73 procent ten opzichte van het jaar daarvoor (bron: Canalys.com).

Beeld Canalys

Ook in Nederland is Xiaomi inmiddels een bekende speler met relatief goedkope smartphones zoals de RedMi, de RedMi Note en de high-end Mi 10T. De toestellen zijn te koop via onder andere Belsimpel en bij Coolblue, Mediamarkt en Bol. Het bedrijf verkoopt ook ‘slimme’ hardware.

Militair-civiele samenwerking
Behalve Xiaomi zijn ook andere elektronicabedrijven, een luchtvaartmaatschappij en een olie- en offshorebedrijf op de verboden lijst geplaatst. Het Amerikaanse ministerie van Defensie zegt daarmee op te treden tegen de “de militair-civiele ontwikkelingsstrategie” van China, waarbij het Chinese leger en het bedrijfsleven onder één hoedje zouden spelen.

Tegen persbureau Reuters - en inmiddels ook in een ofiiciële verklaring - zegt directeur Shou Zi Shew van Xiaomi dat het bedrijf “niet in het bezit is van, noch onder controle staat van, noch gelieerd is aan het Chinese leger”, en dat het "gepaste maatregelen zal nemen om de belangen van het bedrijf en zijn aandeelhouders te beschermen”. Hoe de nieuwe regering onder leiding van president Biden met de ‘Chinese kwestie’ zal omgaan, is nog onduidelijk. Het overdrachtsteam wilde tegen Reuters nog niet op dit bericht reageren.

De afgelopen week leek het juist wat rustiger op het anti-Chinese front binnen de regering-Trump. Zo verwierp het ministerie van Economische Zaken deze week een verzoek van hardliners om ook de Chinese megabedrijven Alibaba en Tencent op de zwarte lijst te plaatsen.

'Meld je aan voor de nieuwsbrief'

'Abonneer je nu op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden