Wing meldt 200.000ste drone-bezorging

Deel dit artikel

,

Wing maakte vandaag bekend dat het zijn tweehonderdduizendste boodschappenbezorging per drone heeft afgeleverd. De drone-onderneming van Google’s moederbedrijf Alphabet behaalt zijn succes vooral in Australië waar het nu elke 25 seconden een pakketje dropt.

Waar bij ons fietsers met rugzak het straatbeeld bepalen, wordt boodschappenbezorging per drone in Australië steeds normaler. De witgele drones van Wing, het dronebedrijf van Alphabet, bezorgen in twee steden op het zuidelijke continent waaronder de hoofdstad Canberra inmiddels duizend pakketjes per dag. In 2021 ging het om 100.000 bezorgingen, in de eerste twee maanden van dit jaar al om 30.000, zo meldt het bedrijf. Bij al die aantallen zijn de 100.000 testvluchten nog niet meegerekend. 

Een belangrijke stap in dat succes is de recent aangekondigde samenwerking van Wing met Coles, een grote supermarktketen in Australië. Bij die supermarkt kunnen klanten 250 verschillende producten binnen tien minuten per drone laten bezorgen. Gratis, maar dat is wellicht een tijdelijke promotiestunt. Al eerder maakte Wing bezorgdeals met diverse fastfoodketens, waaronder – volgens Wing verzoeknummer 1 met stip – Kentucky Fried Chicken. Maar ook de coronatests van een aangesloten apothekersketen kunnen via de drone worden besteld. 

Knipsel YT filmpje Wing lr

Ook in de steden?
“Het integreren van bezorging met drones in het dagelijks leven is niet alleen maar een extra gemak”, zegt Google optimistisch in zijn blogpost. “Het geeft ons de mogelijkheid om verkeersopstoppingen, ongevallen en uitstoot van broeikasgassen te verminderen, terwijl de verkoop voor bedrijven groeit en mensen meer tijd krijgen in hun drukke leven. Als je een kijkje in die toekomst wilt, kijk dan maar naar Australië.”
Dat drones alleen in uitgestrekte landelijke gebieden interessant zouden zijn, wuift Google weg. “Onze dienst is net zo geschikt voor drukke, stedelijke omgevingen.” Hoe Wing denkt aan de benodigde vergunningen te komen, lezen wij echter niet in de blog. Wing vliegt onder andere ook boven de stad Dallas in de VS, een andere proeftuin. Maar In Nederland is vliegen boven woonwijken bijvoorbeeld verboden.

De drones die Wing gebruikt voor zijn bezorging, zijn bijna anderhalve meter lang, hebben een spanwijdte van een meter en wegen ruim 5 kilo. De boodschappen hangen eronder in een doosje van maximaal 1,2 kilo zwaar, en worden met een op afstand bediende lier naar beneden getakeld.

Knipsel illu wing drone lr

'Meld je aan voor de nieuwsbrief'

'Abonneer je nu op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden