Windows experimenteert met nieuw Startmenu

Deel dit artikel

,

Microsoft blijft bezig met het aanpassen van zijn Windows Startmenu. Transparante tegels zouden het menu overzichtelijker moeten maken.

Het Startmenu is een van de meest gebruikte, maar niet per se het populairste onderdeel van Windows 10. Het menu staat behoorlijk vol met grote tegels – snelkoppelingen naar programma’s en bestanden -, waar de gebruiker niet altijd om gevraagd heeft. Ook de blauwe achtergrondkleur die Microsoft veel van de tegels meegeeft, wordt door veel gebruikers als onoverzichtelijk ervaren. Voor Edge, Office-programma’s en standaard-apps zoals Mail en de Rekenmachine test Microsoft nu een nieuwe, meer transparante opmaak. Dit maakte het bedrijf bekend in een recente blog.
Hieronder zie je het oude Startmenu en deze nieuwe testversie.

sliding

Deze nieuwe interface doet qua kleurgebruik denken aan het Windows 10X-besturingssysteem, waaraan Microsoft werkt voor onder andere zijn Surface-apparaten. Volgens het bedrijf oogt het nieuwe menu zowel in de lichte als de donkere modus een stuk frisser. In de donkere modus lijkt het verschil echter minder opvallend, zie hieronder.

dark mode

Het is nog onduidelijk of en wanneer deze update van het Startmenu het grote publiek zal bereiken. Voorlopig maakt hij slechts deel uit van een ontwikkelversie op het Insider Build-platform, dat losstaat van de reguliere Windows-updates.
Andere updates waaraan Microsoft in deze testversie werkt, zijn een gepersonaliseerde Taakbalk en een nieuwe manier om in Edge te kunnen bladeren tussen verschillende tabbladen.

Startmenu Windows 10 aanpassen
Het formaat van het huidige Startmenu is aan te passen door de randen ervan te verslepen, maar heel klein wordt het menu niet. De grootte en het gebruik van de tegels doen sommige mensen terugverlangen naar het handzamere Startmenu van Windows 7. Hoe je dit oude menu óók onder Windows 10 in ere kunt herstellen, staat beschreven in dit artikel uit PC-Active 311.

Interessegroep-codes

AF Artificiele intelligentie
AN Android
AP Apple
BE Beleggen
CP Commodore
CU CompUsers
DD 3D
DM FotoVideo
DO Domotica-IoT
DR Drones
FO Forth
FS Flightsimulator
GA Games
GE Genealogie
HN Hobbynet
MO Modelbaanautomatisering
MX MSX
OP Opensource
OS eCS
PR Programmeren
RB Robotica
RT Retro
SR SeniorenAcademie
TB Testbank
TS Trainsim
WI Windows

Wat zijn interessegroepen?
Je kunt je als lid aanmelden bij één of meer van de vele Interessegroepen. Elk van deze groepen houdt zich bezig met een specifiek onderwerp, zoals Apple, opensource, 3D of drones.

Er worden regelmatig bijeenkomsten en cursussen georganiseerd en daarnaast wordt er online informatie aangeboden via websites en nieuwsbrieven.

 

Lid worden van Interessegroepen
Als HCC-lid kun je lid worden van zoveel Interessegroepen als je wilt. Bij meer dan één Interessegroep zijn hier wel kosten aan verbonden.

Log in op mijnhcc.nl en klik op de tab 'Mijn groeperingen', hier zie je de verschillende Interessegroepen in een overzicht en kun je voor de gewenste groep(en) aan- of afmelden.

Als HCC-lid krijg je € 2.80 per jaar korting op de contributie van je eerste Interessegroep. Het lidmaatschap van een extra Interessegroep kost per jaar. Voor de Interessegroep Genealogie geldt een afwijkend tarief van € 11.00 per jaar.

Word je gedurende het lidmaatschapsjaar lid van een Interessegroep, dan ontvang je hier geen factuur van. Dit wordt op de eerstvolgende factuur in rekening gebracht.

 

Afmelden van Interessegroepen
Ook afmelden voor een Interessegroep kan via bovenstaande route. Je kunt je altijd afmelden van een Interessegroep. Maar houd er rekening mee dat het lidmaatschap van een Interessegroep gelijk loopt aan dat van je generieke lidmaatschap van HCC en pas wordt opgezegd per de eerstvolgende vernieuwingsdatum van je lidmaatschap.

Regio-codes

019 ALM Almere
001 AMS Amsterdam
014 APD Apeldoorn
999 BTL Buitenland
018 FRY Fryslân
017 GRN Groningen
027 YSS IJssellanden
021 KEN Kennemerland
009 MBR Midden Brabant
012 MZL Midden Zuid Limburg
025 NEN Noordoost-Brabant en Nijmegen
010 NLI Noord Limburg
020 NWE Noordwest
015 TWN Twente
006 UTR Utrecht
029 VLA Vlaanderen
008 WBR West Brabant
028 ZDR Zuid-Drenthe
030 ZHL Zuid-Holland
007 ZLD Zeeland
011 ZOB Zuidoost-Brabant

Wat zijn regio's?

Als HCC-lid word je automatisch ingedeeld in een Regio. Hier worden regelmatig bijeenkomsten georganiseerd over allerlei onderwerpen, regelmatig in samenwerking met de Interessegroepen van HCC.

Let op: vanwege coronamaatregelen kunnen de activiteiten van regio’s afwijken van de beschrijvingen op deze pagina. Kijk op hun eigen website voor de meest actuele informatie.

Wat is mijn regio?
Op je lidmaatschapspas staat een drieletterige code vermeld, deze code correspondeert met de regio waar je bent ingedeeld. De 3 cijferige code per regio wordt binnen HCC gebruikt. Zie onderstaand overzicht:

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Abonneer je nu op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van onze activiteiten!

Aanmelden