WhatsApp versleutelt nu álle berichten

Deel dit artikel

,

Alle gesprekken binnen WhatsApp worden vanaf nu zodanig versleuteld dat buitenstaanders niet kunnen volgen wat er wordt besproken, ook medewerkers van de chatdienst niet. Dat zeggen de oprichters van WhatsApp in een interview met technologiemagazine Wired.

Sinds november 2014 wordt voor delen van de chatdienst al deze zogenoemde end-to-end-encryptie toegepast. Maar voor groepsgesprekken, foto's, video's en telefoongesprekken gold in eerste instantie een minder zware beveilging.

Daarnaast maakt het ook niet meer uit welk apparaat je gebruikt. WhatsApp belooft dat de end-to-end-encryptie op alle apparaten werkt, of dat nou een iPhone is, een Android-toestel of een oude Nokia: als je de nieuwste versie van WhatsApp hebt, kennen alleen afzender en de boodschap.

'Middelvinger naar de FBI'
Het aanzetten van deze vorm van versleuteling is een belangrijke zet. WhatsApp is niet alleen in Nederland bijzonder populair: het is verreweg de grootste chatdienst ter wereld, met meer dan 1 miljard maandelijks actieve gebruikers.

Als zo’n grote dienst al zijn verkeer gaat versleutelen is dat een belangrijk signaal. Onlangs schreef The New York Times al dat WhatsApp toenemende belangstelling van de Amerikaanse justitie heeft, onder andere in een zaak waarin het vraagt om een tap. WhatsApp kan daar, door deze aanpassingen, niet aan meewerken.

In het artikel van Wired wordt dan ook niet voor niks verwezen naar de strijd tussen de Amerikaanse justitie en de FBI. Die draaide om de iPhone 5c van de dader van de schietpartij in San Bernardino waarbij tientallen slachtoffers vielen. Dat WhatsApp nu gebruikmaakt van sterke versleuteling is belangrijker, stelt het magazine.

(Bronnen: NOS en Wired)

'Meld je aan voor de nieuwsbrief'

'Abonneer je nu op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden