WhatsApp gaat buiten EU data delen met Facebook

Deel dit artikel

,

WhatsApp dwingt zijn gebruikers ermee akkoord te gaan dat hun accountgegevens voortaan worden gedeeld met Facebook. Alleen Europa blijft buiten schot in deze aanpassing van de WhatsApp-voorwaarden.

WhatsApp komt met nieuwe voorwaarden waarin gebruikers ermee moeten instemmen dat hun gegevens worden gedeeld met WhatsApp-eigenaar Facebook. Deze wijziging staat haaks op de belofte die Facebook deed toen het bedrijf WhatsApp in 2014 voor 19 miljard dollar overnam.

De nieuwe voorwaarden gaan op 8 februari in. Wie er geen prijs op stelt dat al zijn gegevens rechtstreeks naar Facebook worden doorgesluisd, zal zijn WhatsApp-account moeten beëindigen. Alleen inwoners van de Europese Unie en – ondanks de brexit – het Verenigd Koninkrijk ontkomen aan deze wijziging van de algemene voorwaarden. Dit wordt gezien als een overwinning van de Europese Unie in de onderhandelingen met Facebook.

Makkelijker verbinding maken
WhatsApp maakte de aanpassing bekend in een ‘key update’. De oproep om akkoord te gaan met de gewijzigde voorwaarden duikt binnenkort via een pop-up op in de berichtenapp. Alleen zijn van die voorwaarden twee verschillende versies in omloop. Voor zowat alle continenten staat daarin onder het kopje ‘Makkelijker verbinding maken’: “Als onderdeel van de Facebook-bedrijven werkt WhatsApp samen met Facebook om (gebruikers, red.) ervaringen en integraties aan te bieden in de hele reeks apps en producten van Facebook.” In de voorwaarden die EU- en VK-inwoners te zien krijgen, ontbreekt dit punt opvallend genoeg.

In het privacy-beleid dat specifiek voor Europese gebruikers is opgesteld, staat overigens wel degelijk dat gegevens kunnen worden gedeeld met andere Facebook-bedrijven om gebruikers gepersonaliseerde advertenties en aanbiedingen te kunnen tonen. Facebook verklaart echter dat het deze regels voor WhatsApp niet zal toepassen, zoals het bedrijf heeft afgesproken met Europese privacy-instanties.

Gegevens die Facebook via WhatsApp in andere landen verzamelt, zijn onder andere naam en telefoonnummer, informatie over de gebruikte telefoon, inclusief merk, model en telecomprovider, en het gebruikte IP-adres.

Interessegroep-codes

AF Artificiele intelligentie
AN Android
AP Apple
BE Beleggen
CP Commodore
CU CompUsers
DD 3D
DM FotoVideo
DO Domotica-IoT
DR Drones
FO Forth
FS Flightsimulator
GA Games
GE Genealogie
HN Hobbynet
MO Modelbaanautomatisering
MX MSX
OP Opensource
OS eCS
PR Programmeren
RB Robotica
RT Retro
SR SeniorenAcademie
TB Testbank
TS Trainsim
WI Windows

Wat zijn interessegroepen?
Je kunt je als lid aanmelden bij één of meer van de vele Interessegroepen. Elk van deze groepen houdt zich bezig met een specifiek onderwerp, zoals Apple, opensource, 3D of drones.

Er worden regelmatig bijeenkomsten en cursussen georganiseerd en daarnaast wordt er online informatie aangeboden via websites en nieuwsbrieven.

 

Lid worden van Interessegroepen
Als HCC-lid kun je lid worden van zoveel Interessegroepen als je wilt. Bij meer dan één Interessegroep zijn hier wel kosten aan verbonden.

Log in op mijnhcc.nl en klik op de tab 'Mijn groeperingen', hier zie je de verschillende Interessegroepen in een overzicht en kun je voor de gewenste groep(en) aan- of afmelden.

Als HCC-lid krijg je € 2.80 per jaar korting op de contributie van je eerste Interessegroep. Het lidmaatschap van een extra Interessegroep kost per jaar. Voor de Interessegroep Genealogie geldt een afwijkend tarief van € 11.00 per jaar.

Word je gedurende het lidmaatschapsjaar lid van een Interessegroep, dan ontvang je hier geen factuur van. Dit wordt op de eerstvolgende factuur in rekening gebracht.

 

Afmelden van Interessegroepen
Ook afmelden voor een Interessegroep kan via bovenstaande route. Je kunt je altijd afmelden van een Interessegroep. Maar houd er rekening mee dat het lidmaatschap van een Interessegroep gelijk loopt aan dat van je generieke lidmaatschap van HCC en pas wordt opgezegd per de eerstvolgende vernieuwingsdatum van je lidmaatschap.

Regio-codes

019 ALM Almere
001 AMS Amsterdam
014 APD Apeldoorn
999 BTL Buitenland
018 FRY Fryslân
017 GRN Groningen
027 YSS IJssellanden
021 KEN Kennemerland
009 MBR Midden Brabant
012 MZL Midden Zuid Limburg
025 NEN Noordoost-Brabant en Nijmegen
010 NLI Noord Limburg
020 NWE Noordwest
015 TWN Twente
006 UTR Utrecht
029 VLA Vlaanderen
008 WBR West Brabant
028 ZDR Zuid-Drenthe
030 ZHL Zuid-Holland
007 ZLD Zeeland
011 ZOB Zuidoost-Brabant

Wat zijn regio's?

Als HCC-lid word je automatisch ingedeeld in een Regio. Hier worden regelmatig bijeenkomsten georganiseerd over allerlei onderwerpen, regelmatig in samenwerking met de Interessegroepen van HCC.

Let op: vanwege coronamaatregelen kunnen de activiteiten van regio’s afwijken van de beschrijvingen op deze pagina. Kijk op hun eigen website voor de meest actuele informatie.

Wat is mijn regio?
Op je lidmaatschapspas staat een drieletterige code vermeld, deze code correspondeert met de regio waar je bent ingedeeld. De 3 cijferige code per regio wordt binnen HCC gebruikt. Zie onderstaand overzicht:

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Abonneer je nu op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van onze activiteiten!

Aanmelden