Weer wifi-sabotage gevonden voor iPhones

Deel dit artikel

,

Voor de tweede maal is een bug gevonden die de functionaliteit van iPhones saboteert. Wie een openbaar wifinetwerk voorziet van de naam ‘%secretclub%power’, schakelt daarmee de wifi-functie uit van elk iOS-apparaat dat ermee in aanraking komt.

De boosdoener in de netwerknaam is de toepassing van het %-teken. In de combinatie ‘%secretclub%power’ blijkt deze een verwoestende werking te hebben op de wifi-functionaliteit van iPhones en iPads. Tot deze ontdekking komt Carl Schou, een Deense ‘reverse engineer’ en oprichter van techplatform The Secret Club. Vorige maand trok Carl Schou al aan de bel toen hij ontdekte dat de netwerknaam ‘%p%s%s%s%s%n’ een probleem voor iOS-apparaten vormt.
Deze bug was echter nog relatief onschuldig omdat hij alleen een gevaar vormt voor mensen die die hun smartphone of tablet actief met dit wifinetwerk verbinden. Bovendien was het resetten van de netwerkverbindingen voldoende om het probleem op te lossen. In dit nieuwe geval gaat de sabotage echter verder: hij tast elk iOS-apparaat aan dat in de buurt komt van het draadloos-internetpunt met die naam, ongeacht of het met het netwerk verbonden is. En ook lost het resetten in dit geval niets op.

Knipsel twitter carl schou

Format string bug
Carl Schou bericht uitvoerig over deze kwestie op Twitter. Hij zegt zelf Apple vorige maand op de hoogte te hebben gesteld, maar het is onduidelijk of het bedrijf al met een fix bezig is. RTL Nieuws, dat ook over de bug schrijft, spreekt van een ‘format string bug’. Hierbij interpreteert het apparaat het %-teken niet als een karakter maar als een opdracht. Omdat het hierop niet kan reageren, raakt het geheugen overbelast en schakelt het apparaat de betreffende functionaliteit uit voorzorg uit: in dit geval de wifi-functie. Iedereen die een openbaar wifinetwerk met deze naam opzet, kan dus in principe alle iOS-apparaten in zijn omgeving schaden.

Herstellen of herinstalleren?
In de bug die Schou in juni rapporteerde, was het resetten van de netwerkinstellingen voldoende. Bij een iPhone met recente iOS-versie doe je dat via Instellingen > Stel opnieuw in en Herstel netwerkinstellingen. Dit heeft verder geen gevolgen voor het toestel.

iphone netwerkinstellingen resetten2

Bij de laatste bug helpt deze oplossing volgens Schou niet en is het probleem veel ingrijpender. Ook een harde reset van het toestel biedt geen soelaas. Twitteraars komen met verschillende oplossingen, van handmatige reparaties tot het terugzetten naar de fabrieksinstellingen. Ook wordt als optie genoemd om de software voor de iPhone of iPad opnieuw te installeren via het programma iTunes op een computer. In beide laatste gevallen raak je wel al je data en instellingen kwijt, dus eerst back-uppen is een aanrader.

'Meld je aan voor de nieuwsbrief'

'Abonneer je nu op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden