Actie banner

Voor het eerst ransomware voor de Mac

Deel dit artikel

,

De Transmission-app voor de Mac kreeg onlangs voor het eerst in twee jaar weer een update. Maar de vreugde onder gebruikers is van korte duur: uitgerekend versie 2.90 blijkt malware te bevatten. Je kunt dus beter blijven hangen op versie 2.84 of meteen doorgaan naar de inmiddels uitgebrachte update 2.91.

Het directe gevaar is dus geweken, maar de app heeft wel een knauw in het imago gekregen. Het zou gaan om KeRanger-malware, de eerste vorm van ransomware voor de Mac. Het probleem werd ontdekt door bezoekers van Reddit.

De ontwikkelaar van Transmission meldt: 'Immediately update to 2.91 or delete your copy of 2.0. Some copies of 2.90 were infected by malware.'

Niet alle gebruikers zullen dus zijn getroffen door het malware-probleem. Wil je weten welke versie jij hebt, zonder de app zelf te openen, blader dan in de Finder naar Programma’s > Transmission, Ctrl-klik en kies ‘Meer info’ om te kijken welke versie jij hebt. Gebruik je nog 2.84 dan is er niets aan de hand. Ben je getroffen, dan moet je zo snel mogelijk updaten naar 2.91. Die versie kun je downloaden vanaf de website van de ontwikkelaar.

Eerste ransomware voor de Mac
Beveiligingsonderzoekers van Palo Alto Networks hebben Reuters verteld dat ‘OSX.KeRanger.A’ ransomware is. Het zou de eerste keer zijn dat de Mac wordt getroffen door ransomware. Bij deze boosaardige software worden de bestanden op een computer versleuteld en krijg je pas weer toegang na betaling. De betaling moet meestal plaatsvinden in digitale geldsoorten, die moeilijk te traceren zijn. De malware zou na drie dagen actief worden.

Ransomware is een van de snelst groeiende bedreigingen op internet. Palo Alto-directeur Ryan Olson zegt over KeRanger: 'Dit is de eerste in het wild, dat daadwerkelijk functioneel is, je bestanden versleutelt en vraagt om losgeld.'

Meer informatie vind je bij Palo Alto Networks.

'Meld je aan voor de nieuwsbrief'

'Abonneer je nu op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden